Discursul reginei Elisabeta a II-a în format deepfake îți arată viitorul știrilor false

de: Alexandru Puiu
28 12. 2020

Majoritatea clipurilor de tip deepfake pe care le-ai văzut pe internet în ultimii ani sunt realizate de oameni cu mult timp liber, dar discursul de mai jos al reginei Elisabeta a II-a a avut o corporație cu un buget generos.

Din 1952 și până în prezent, regina Elisabeta a II-a a oferit britanicilor un discurs de Crăciun, un mesaj optimist, o fărâmă de speranță. Discursul respectiv a fost transmis în fiecare colț al țării prin BBC. Anul acesta, pe lângă discursul oficial, a mai existat o variantă transmisă de Channel 4, un alt post TV foarte popular în Regatul Unit.

Diferența majoră este că cel de-al doilea clip nu a fost înregistrat cu regina Elisabeta a II-a în fața camerelor de luat vederi. De fapt, a fost o actriță cu un accent britanic cât se poate de credibil, iar fizionomia și expresiile reginei au fost ”lipite” prin deepfake. ”Pe BBC, nu am putut întotdeauna să vorbesc pur și simplu din inimă”, a spus ”regina” într-un clip pentru promovarea discursului difuzat de Channel 4. ”Așa că sunt recunoscătoarea postului Channel 4 pentru că mi-a oferit oportunitatea să spun orice îmi doresc fără ca cineva să-mi pună cuvinte în gură”, a continua ”ea”.

În final, clipul este unul foarte reușit și face o treabă foarte bună în a ilustra riscurile la care ne expunem în momentul în care nu ne alegem cu un discernământ sporit sursele de informare. Clipurile de tip deepfake duc știrile false la un cu totul alt nivel, iar dacă nu ești atent, au toate șansele să te convingă de o realitatea foarte diferită de cea din jurul tău. Pe de-o parte, inițiativa celor de la Channel 4 poate fi considerată o glumă foarte scumpă, pe care mulți o vor percepe ca atare. Pe de altă parte, nu este exclus ca unii să ”o ia de bună”. Discursul în format deepfake și un clip separat în care se explică procesul de realizare pot fi văzute mai jos.