Digitalizarea României, un pic mai aproape: când trecem la cartea electronică de identitate

de: Alexandru Puiu
01 07. 2020

Deja de câțiva ani, se vehiculează tranziția la buletinul biometric sau cartea electronică de identitate în România. Tranziția se pare că nu va mai dura mult.

La nivel global, pentru a contoriza digitalizarea serviciilor din anumite țări, a fost creat DESI sau Digital Economy and Society Index. În mod previzibil, îngropată în hârțogăraie, România nu stă foarte bine în acest top. Din fericire, ar putea avansa cel puțin cinci locuri din momentul în care vor fi implementate mai multe proiecte de digitalizare.

Ca referință, Guvernul are la ora actuală patru proiecte pentru a facilita tranziția către un univers lipsit de maculatură inutilă. Mai multe detalii despre acestea au fost oferite de secretarul de stat Marian Murguleț, CIO Guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, într-un interviu acordat Bursa.ro.

„În acest moment, Guvernul are în vedere patru proiecte. Primul îl reprezintă cartea electronică de identitate. Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în străinătate, dacă nu au carte electronică de identitate. Este foarte important să croim corect, de la început, acest proiect. Să nu fie un simplu card electronic cu date biometrice. Să fie un card care va conţine şi cardul de sănătate, care să aibă tot felul de alte servicii, care să aibă semnătură digitală – foarte important.

Acest proiect, în opinia mea va face ireversibilă transformarea digitală a României. Vom creşte la toate capitolele, în momentul în care vom asigura semnătura electronică digitală pentru toţi cetăţenii României care vor dori să treacă la acest tip de carte de identitate. Că poate sunt alţii care nu vor să călătorească în străinătate şi le păstrează pe cele actuale. Alături de acest proiect, mai avem cloud-ul guvernamental, hub-ul de interoperabilitate şi punctul unic de contact”, a explicat Marian Murguleț.

În ceea ce privește celelalte proiecte de digitalizare, vor facilita tranziția României într-o nouă eră, prin dobândirea unei noi poziții în clasamentul DESI. „Ştim că suntem pe locul 27 din 29 la scorul general şi că majoritatea ţărilor aflate sub media Uniunii Europen nu au întreprins multe măsuri în zona de digitalizare. Este un loc care nu ne convine, dar este important ce facem ca să îl depăşim. Pe zona de servicii digitale, ocupăm ultimul loc. Situaţia ne arată comparaţia între cererea şi oferta de servicii e-governement.

În zona Mygov.ro, probabil că prin punctul unic de contact, vom ajunge la un moment dat să avem fiecare contul lui, unde ne vom găsi notificări, informaţiile personale, statusul, istoricul, vom putea aplica pentru preschimbarea permisului de conducere, a buletinului sau pentru a stabili numele copilului abia născut. În zona de conectivitate, România este pe locul 11 în Uniunea Europeană, în prima parte a clasamentului, dar puţin mai jos decât ne obişnuiam să fim. Prin adoptarea tehnologie 5G sperăm să revenim la o poziţie fruntaşă la capitolul conectivitate”, a adăugat secretarul de stat.

Ca referință, din prima acoperirii 4G, conform raportului DESI, România se află pe locul 28 din 29, înaintea Bulgariei. Pe partea de 5G suntem un pic mai bine, peste media țărilor UE.