Soluția biometrică prin care poți trece granița fără să-ți scoți pașaportul din buzunar

Soluția biometrică prin care poți trece granița fără să-ți scoți pașaportul din buzunar

O călătorie cu avionul vine la pachet și cu o serie de bătăi de cap, mai ales în ceea ce privește controlul de la graniță.

În cazul în care călătorești des cu avionul, cel mai probabil de frustrează de cele mai multe ori procesul prea lung de control de la frontieră, în care trebuie să stai la cozi interminabile ca să-ți prezinți pașaportul.

Agenția Europeană pentru Garda de Frontieră și Coastă (cunoscută sub numele de Frontex) vine cu o soluție în acest sens. A început testele pentru lansarea unei tehnologii care nu va avea nevoie decât să-ți scaneze fața și amprentele pentru a te lăsa să treci mai departe în călătoria ta.

Tehnologia se numește Biometric on the Move și este a început să fie testată în aeroportul din Lisabona, Portugalia.

„Dacă treci prin aeroportul de la Lisabona luna aceasta, ai putea experimenta viitorul controlului la frontieră la ieșirea din Uniunea Europeană”, menționează organizația pe site.

Cum funcționează tehnologia prin care poți trece granița mai rapid

Cu ajutorul Biometric on the Move, nu vei mai fi nevoit să aștepți la coadă pentru a-ți prezenta pașaportul sau buletinul ofițerului de frontieră. În schimb, atunci când vei călători cu avionul, vei putea trece granița doar prin intermediul recunoașterii faciale și scanării amprentei. Procesul e cu atât mai ușor, cu cât nici măcar nu e nevoie să atingi vreo suprafață pentru asta: amprentele tale vor fi detectate automat de senzori.

Partea și mai bună e că nu va mai trebui nici să-ți scoți pașaportul din buzunar.

„Face parte din misiunea noastră de a face trecerea de graniță mai ușoară și mai sigură în același timp”, spune Frontex.

Testul derulat pe aeroportul din Lisabona vizează cetățenii din Uniunea Europeană care părăsesc spațiul Schengen. Experții vor să testeze dacă această soluție biometrică va reduce timpul de așteptare din aeroport.

Sursa: Frontex