Descoperirea uimitoare a primului atelier de cupru: are o vechime de 6.500 de ani
Un nou studiu realizat de Universitatea Tel Aviv și de Autoritatea pentru Antichități din Israel indică faptul că un atelier de topire a minereului de cupru a funcționat acum mii de ani în Beer Sheva, capitala deșertului Negev.
Studiul, efectuat pe parcursul mai multor ani, a început în 2017 în Beer Sheva, când atelierul a fost descoperit pentru prima dată în timpul unei săpături arheologice de urgență a Autorității pentru Antichități din Israel, pentru a proteja antichitățile amenințate.
Noul studiu arată, de asemenea, că situl ar fi putut conține prima dovadă din lume a unui aparat revoluționar pentru acele vremuri: cuptorul.
“Săpătura a dezvăluit dovezi pentru producția internă din perioada calcolitică, cu aproximativ 6.500 de ani în urmă. Descoperirile surprinzătoare includ un mic atelier de topire a cuprului cu cioburi de cuptor – o mică instalație din tablă în care se topea minereu de cupru – precum și multă zgură de cupru”, a declarat Talia Abulafia, directorul săpăturii în numele Autorității pentru Antichități din Israel.
Deși prelucrarea metalelor era deja cunoscută în perioada calcolitică, instrumentele folosite erau încă din piatră. Cuvântul “calcolitic” în sine este o combinație a cuvintelor grecești pentru “cupru” și “piatră”.
În perioada calcolitică, când cuprul a fost rafinat pentru prima dată, procesul se făcea departe de mine, spre deosebire de modelul istoric predominant prin care cuptoarele au fost construite în apropierea minelor atât din motive practice, cât și din motive economice.
Ipoteza este că motivul a vrut să păstreze secretul tehnicii
“Este important să înțelegem că rafinarea cuprului a fost tehnologia de vârf din acea perioadă. Nu a existat o tehnologie mai sofisticată decât aceasta în întreaga lume antică”, spune prof. Ben-Yosef, de la Departamentul de arheologie și civilizații antice din Orientul Apropiat.
“Aruncarea unor bucăți de minereu într-un foc nu te va duce nicăieri. Aveți nevoie de anumite cunoștințe pentru a construi cuptoare speciale care pot atinge temperaturi foarte ridicate, menținând în același timp niveluri scăzute de oxigen”.
Prof. Ben-Yosef mai notează că, chiar și în așezările calcolitice care posedau atât instrumente de piatră, cât și de cupru, secretul metalului strălucitor era deținut de foarte puțini membri ai unei elite.
“La începutul revoluției metalurgice, secretul prelucrării metalelor era păstrat de bresle de experți. Peste tot în lume, vedem cartierele metalurgice în așezările calcolitice, precum cele din cartierul pe care l-am găsit în Beer Sheva”.
Semn al stratificării sociale
Studiul discută problema măsurii în care această societate a fost ierarhizată sau stratificată social, întrucât societatea nu era încă urbanizată.
Societatea pare să fi constat dintr-o elită clar definită, care poseda expertiză și secrete profesionale și care și-a păstrat puterea fiind sursa exclusivă a cuprului strălucitor.
Obiectele din cupru nu au fost făcute pentru a fi folosite, în schimb serveau unor scopuri rituale și aveau astfel valoare simbolică.
Toporul de cupru, de exemplu, nu a fost folosit ca unealtă. Era un obiect artistic și / sau de cult modelat pe linia unui topor de piatră.
Obiectele de cupru erau probabil folosite în ritualuri, în timp ce obiectele de zi cu zi folosite continuau să fie din piatră.