Cum arăta viața acum 6.500 de ani în România? Descoperirea unui sat preistoric ne arată asta

Cum arăta viața acum 6.500 de ani în România? Descoperirea unui sat preistoric ne arată asta

Un sit arheologic din localitatea Topolița, județul Neamț, adăpostea urme ale unui sat preistoric care datează de circa 6500 de ani.

Vasile Diaconu, arheologul care coordonează săpăturile, spune că au fost identificate reprezentări umane modelate din lut, cu posibilă interpretare religioasă, remarcă specialiștii care le-au examinat.

Aflat la marginea localităţii Topoliţa, situl arheologic se întinde pe o suprafaţă de aproape 3 hectare. Cercetările efectuate în 2017 de o echipă germană au evidenţiat existenţa în sol a mai multor structuri construite, care erau cel mai probabil folosite drept locuințe, conform Agerpres.

Situl este o adevărată colecție de mistere

sat-preistoric-neamt-arheolog-vasile-diaconu-facebook
Imagine Facebook/Vasile Diaconu

Anul trecut, echipa de arheologi a reuşit investigarea ruinelor unei construcţii, iar anul acesta au fost studiate noi perimetre din cadrul aşezării şi a fost descoperită încă o locuinţă.

Alături de arheologi, un grup de tineri entuziaști din zona Târgu Neamţ participă, de asemenea, la cercetări.

„Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată.

Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete și a unor vase de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau oamenii de acum mai bine de 6 milenii”, a spus Vasile Diaconu.

Diaconu, a adăugat că acest sit arheologic este cu adevărat valoros din punct de vedere ştiinţific. Deoarece a beneficiat de investigaţii geofizice, s-a putut observa că, în acest punct, există o aglomerare constituită din resturile a peste 20 de case preistorice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: