Descoperirea istorică. Acest element ne va salva de noul virus și toată lumea îl poate avea

de: Andrei Simion
21 05. 2020
Richard Catabay / Unsplash

Pentru că virusul este atât de nou, cercetătorii nu au încă „rețeta” pe care trebuie s-o urmăm pentru a-l învinge. Un antioxidant din corpul nostru ar putea fi soluția.

Un nou studiu arată că una dintre enzimele pe care corpul nostru le produce în timpul exercitiilor fizice ar putea juca un rol important în protejarea plămânilor de efectele negative pe care noul coronavirus le are asupra acestora.

Vorbim, de fapt, despre un antioxidant pe care corpul uman o produce atunci când face efort fizic. Potrivit studiului, aceasta poate reduce sau chiar anula riscul dezvoltării sindromului de insuficiență respiratorie acută (ARDS). Acesta se produce în momentul în care plămânii devint foarte inflamați și rigizi, asfel încât se produce acumulare de lichid și aceștia sunt privați de oxigen. ARDS este una dintre principalele complicații pe care persoanele care suferă de COVID-19 le pot dezvolta.

Cât de mult poate ajuta acest antioxidant corpul uman, în lupta cu virusulf

Studiile arată că antioxidantul superoxid dismutaza extracelulară (EcSOD) poate ajuta la protejarea împotriva ARDS sau a altor boli ale plămânilor și inimii. Potrivit unui studiu publicat în luna mai în jurnalul Redox Biology, acel efect protector poate contribui și la prevenirea complicațiilor severe care apar ca urmare a COVID-19.

Asta înseamnă că sportul poate juca un rol important în lupta cu virusul, pentru că produce acest antioxidant menită să te ajute. „Dacă faci exerciții fizice în mod regulat, vei avea mai multe EcSOD și o mai bună capacitate de a face față oricăror factori de stres”, spune Zhen Yan, profesor de medicină cardiovasculară în cadrul University of Virginia School of Medicine și autor principal al studiului.

De fapt, mușchii noștri produc antioxidanții EcSOD în mod natural. Totuși, îi produc în cantități mai mari în timpul exercițiilor fizice și ulterior suntr transmiși prin sânge către restul organelor corpului.

Echipa lui Yan a folosit modificarea genetică pentru a face mușchii unor șoareci să producă mai mulți EcSOD. A descoperit ulterior că șoarecii erau protejați de ARDS după ce le-a fost injectată o bacterie care, în mod obișnuit, ar fi extrem de letală.