Plămânii au o funcție ascunsă și joacă un rol important în producția sângelui

Plămânii au o funcție ascunsă și joacă un rol important în producția sângelui

Cercetătorii au descoperit că plămânii joacă un rol mult mai complex în corpurile mamiferelor, iar o nouă evidență ne arată că ei nu doar că facilitează respirația, ci joacă și un rol important în producerea sângelui.

În experimentele realizate pe șoareci, o echipă de cercetători a aflat că plămânii acestora produc mai mult de 10 milioane de trombocite (celule din sânge) pe oră. Un număr care egalează majoritatea trombocitelor din circulația animalului. Această descoperire contrazice asumpția care circulă de zeci de ani și care susține că măduva osoasă este responsabilă de producerea tuturor componentelor sângelui, conform Science Alert.

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit un bazin necunoscut de celule stem care permit producerea sângelui în țesuturile pulmonare și despre care se credea inițial că pot fi găsite în măduva osoasă.

Aceștia considerau că un proces cunoscut sub numele de hematopoieză producea globule roșii încărcate de oxigen (care pot lupta cu infecțiile din organism) și trombocite (componente ale sângelui necesare coagulării sângelui). Însă acum specialiștii au descoperit că celulele denumite megacariocite care se regăsesc în plămâni pot produce majoritatea trombocitelor din corp.

Descoperirea a fost posibilă mulțumită unui nou tip de tehnologie care se bazează pe imagistică intravitală bazată pe excitația cu doi fotoni. Procesul presupune introducerea unei substanțe, numită proteină verde fluorescentă (care este în mod natural produsă de animale bioluminiscente, precum meduza), în genomul șoarecelui. Ca urmare a acestui fapt, trombocitele șoarecilor au emis o fluorescență de un verde aprins în timp ce circulau prin corpul lor, permițându-le cercetătorilor să le identifice traseul cât mai precis, dar și viteza de înmulțire.

Experimentele ulterioare le-a arătat acestora că celulele megacariocite originează în măduva osoasă, dar că apoi ajung în plămâni unde încep să producă trombocite.

De asemenea, aceștia au sesizat că șoarecii care au un număr mic de trombocite în organism, în urma unui transplant de plămâni trombocitele ajung la un număr normal.

Mai departe echipa de cercetători și-a propus să testeze ce s-ar întâmpla dacă măduva osoasă nu ar conține deloc celule stem din sânge. Ceea ce aceștia au descoperit este că megacariocitele s-au deplasat spre măduvă pentru a permite producția de celule albe, dar și altor componente cheie ale sângelui, precum granulocite neutrofile, celulele B și celulele T.

[readmore]

Aceste descoperiri vor trebui să fie testate însă și în cazul oamenilor înainte de a ști cu exactitate dacă procesul se desfășoară în același mod, dar studiul ne arată că plămânii ar putea avea o funcție ascunsă indispensabilă organismului mamiferelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: