Descoperire impresionantă: sistemul imunitar poate fi învățat să lupte împotriva cancerului

de: Paula Artin
31 10. 2020

Un tip inovator de imunoterapie împotriva cancerului dezvoltat la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai antrenează sistemul imunitar înnăscut pentru a-l ajuta să elimine celulele tumorale prin utilizarea nanobiologiei – materiale minuscule biodezvoltate din molecule naturale.

Această imunoterapie nanobiologică vizează măduva osoasă, unde se formează o parte a sistemului imunitar, și activează un proces numit imunitate antrenată.

Cum programezi sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului?

Acest proces reprogramează celulele progenitoare ale măduvei osoase pentru a produce celule imune înnăscute “antrenate” care opresc creșterea cancerului, care este în mod normal capabil să se protejeze de sistemul imunitar cu ajutorul altor tipuri de celule, numite celule imunosupresoare.

Această lucrare demonstrează pentru prima dată că imunitatea antrenată poate fi indusă cu succes și în siguranță pentru tratamentul cancerului. Cercetarea a fost efectuată pe modele animale, inclusiv pe un model de șoarece cu melanom, iar cercetătorii au spus că este dezvoltat pentru testarea clinică.

Imunoterapiile care fac deja parte din îngrijirea standard a cancerului, cum ar fi medicamentul care a eliminat melanomul metastatic al fostului președinte Jimmy Carter, sunt de asemenea capabile să demascheze cancerul în fața sistemului imunitar, dar au limitări.

Tipul de imunoterapie utilizat pentru fostul președinte Carter, numit inhibitor al punctului de control, este pe deplin eficient doar pentru un număr mic de pacienți și poate avea efecte secundare severe.

Rezultatele acestei cercetări demonstrează că abordarea imunitară a imunoterapiei nanobiologice ar putea fi utilizată ca terapie anticancer independentă, cu mai puține reacții adverse, sau împreună cu medicamente inhibitoare ale punctelor de control, spun oamenii de știință.

“Nu numai că am observat efecte anticancer foarte puternice ale imunoterapiei noastre nanobiologice, însă lucrarea implică dezvoltarea și evaluarea paraclinică a unei noi imunoterapii bazate pe nanomateriale extrem de biocompatibile”, a declarat Willem J. Mulder, profesor de radiologie moleculară și intervențională.

“Studiul nostru reprezintă un progres semnificativ atât pentru imunitatea antrenată, cât și pentru tratamentul cancerului, cu potențial real de a intra rapid în uz la pacienți”, a adăugat acesta.

Cercetare a făcut parte dintr-o colaborare amplă între Școala de Medicină Icahn și mai multe institute și universități din Statele Unite și Europa.