Decizii pripite sau urgențe reale? În 4 zile a fost record de cereri pentru amânarea ratelor

de: Ciprian Ioana
10 04. 2020

Guvernul a creat cadrul legal pentru ca românii afectați de pandemia de coronavirus să-și poată solicita amânarea plății ratelor la bancă. Și mulți au luat cu asalt băncile.

Guvernul le-a permis, prin OUG, românilor afectați de criza coronavirus să poată cere amânarea plății ratelor la bănci. Pot face acest lucru pentru o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de sfârșitul anului – adică 31 decembrie 2020. Iar românii, cu urgențe sau nu, au luat cu asalt băncile cu solicitări de acest fel.

Toate băncile au anunțat că discuțiile anterioare pe acest subiect nu vor fi luate în seamă. Cu alte cuvinte, înțelegerile individuale făcute înainte de apariția OUG nu mai stau în picioare, iar clienții pot cere amânarea ratelor doar în baza prevederilor care se regăsesc în OUG.

Și nu puțini au fost cei care au profitat de acest cadru legislativ.

Câți români au cerut amânarea ratelor la bancă

Datele Asociației Române a Băncilor arată că instituțiile bancare au primit până acum aproximativ 150.000 de cereri de amânare a plății ratelor la bănci. Iar aceste cereri au venit în doar patru zile, spune Florin Dănescu, președintele executiv al ARB.

Unii sunt precauți și caută să vadă dacă amânarea ratelor e cea mai bună soluție în acest moment. Alții, însă, s-ar putea arunca cu capul înainte.  Raportat la numărul total al creditelor acordate în România, cererile primite în doar patru zile reprezintă aproximativ 10% .

Adică un român din zece a mers la bancă să ceară păsuire.

„E o creștere foarte rapidă, dar ne bucurăm că avem clienți carre cântăresc cu mare responsabilitate această opțiune și realizează că o solicitare făcută pe termen mai lung decât e nevoie nu este necesară”, a spus Florin Dănescu la Digi24.

Nu toată lumea, însă, a cerut o amânare atât de mare – de până la nouă luni, după cum prevede OUG.

„O amânare pe termen mai lung decât au nevoie i-ar putea încărca fără rost pentru perioada următoare”, a adăugat președintele executiv al ARB.

Cei care s-au declarat precauți au studiat noul scadențar și au decis că reușesc, totuși, să se descurce și fără amânarea plății ratelor în acest moment. Președintele ARB are și un sfat pentru cei care vor să ia legătura cu banca în aceste zile și precizează că liniile telefonice ale băncilor sunt suprasolicitate. Așadar, ar fi bine ca cererile de amânare să fie trimise prin e-mail.

Amânarea intră în vigoare de la momentul solicitării, nu din momentul aprobării, care are termen de 15 zile.  Româniai care vor să-și amâne plata ratelor trebuie să declare pe propria răspundere că au fost afectați direct sau indirect de criza COVID-19.