Decizia de care avem nevoie și în România: operatorilor le e interzis să vândă telefoane blocate în rețea

de: Paula Artin
27 10. 2020

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Marea Britanie, Ofcom, interzice operatorilor de telefonie să vândă telefoane blocate începând din decembrie 2021, pentru a facilita schimbarea furnizorilor.

Deși BBC News notează că mulți operatorii de telefonie mobilă, precum O2, Sky, Three și Virgin vând deja telefoane deblocate în mod standard, alții precum EE, Vodafone și Tesco Mobile vând telefoane care trebuie să fie deblocate manual înainte de a putea fi utilizate cu alte rețele.

Transferabilitatea între operatorii de telefonie mobilă

Ofcom spune că regula face parte dintr-un nou set de măsuri menite să faciliteze trecerea între operatori.

Potrivit cercetărilor Ofcom, peste o treime dintre persoanele care au decis să nu schimbe operatorul de telefonie, au făcut acest lucru din cauza necesității deblocării telefonului.

Deblocarea unui telefon costă în jur de 10 lire pentru britanici, conform autorității de reglementare, iar procesul poate provoca deseori probleme precum întârzieri sau pierderea serviciului.

Operatorii care vând în prezent telefoane blocate au spus că vor respecta regulile. Vodafone a declarat pentru BBC News că este “gata să pună în aplicare aceste modificări atunci când acestea intră în vigoare”, iar filiala BT a EE a spus că va “colabora cu Ofcom pentru a se conforma orientărilor sale”.

Ofcom anunță și alte reguli înnoite, spre exemplu în iunie 2022 vor intra în vigoare regulile care impun companiilor să furnizeze un rezumat al termenilor principali ai unui contract înainte ca cineva să se înscrie și, în decembrie 2021, companiile vor trebui să comunice și în formate accesibile nevăzătorilor, cum ar fi Braille, atunci când li se solicită acest lucru.

Ofcom spune că lucrează și pentru a facilita trecerea între diferite rețele de bandă largă, cum ar fi Openreach și Virgin Media.

În timp ce autoritatea de reglementare din Marea Britanie interzice vânzarea de telefoane blocate, în România practica nu mai este atât de comună încă de acum ceva timp.