Decizia care pune mari probleme Glovo și altor servicii similare vizează direct livratorii

de: Paula Artin
28 09. 2020

Curtea Supremă Spaniolă a decis că livratorii sunt acum angajați, nu lucrători independenți. Decizia creează un precedent pentru toată Europa.

Decizia a fost luată într-un dosar adus în judecată de un fost lucrător Glovo, cel mai popular serviciu de livrare de alimente din Spania împreună cu Deliveroo. “Relația care există între un livrator și afacerea Glovo este de natură profesională”, a declarat Curtea Supremă într-un comunicat.

Este pentru prima dată când Curtea Supremă a emis o hotărâre cu privire la relația de lucru dintre livratori și platformele digitale. Glovo este una dintre numeroasele companii care profită de ceea ce este cunoscut în Statele Unite și Regatul Unit ca “gig economy”.

Termenul se referă la lucrătorii care desfășoară activități independente și care lucrează locuri de muncă temporare și flexibile, cum ar fi, în acest caz, livrarea de alimente de la o serie de unități clienților.

Deși textul sentinței Curții Supreme nu este cunoscut încă, decizia ar putea avea consecințe de anvergură pentru întreaga economie de acest fel.

Cum s-a ajuns aici și de ce decizia este importantă

Instanța a constatat că Glovo nu era “un simplu intermediar” între restaurante și pasagerii de livrare, ci “o afacere care stabilește condițiile pentru furnizarea serviciilor sale și deține activele esențiale pentru prestarea serviciilor sale”, conform instanței. Printre aceste active se numără și aplicația pentru mobil, pe care trebuie să o aibă motocicliștii pentru a găsi de lucru.

Decizia marchează un pas important într-o lungă bătălie juridică în care mai multe instanțe inferioare au decis în favoarea livratorilor de alimente, doar pentru a fi anulate de instanțele regionale superioare.

Acest caz specific a ajuns la Curtea Supremă după ce Isaac Cuende, fost muncitor Glovo, a făcut apel la o hotărâre a Înaltei Curți din Madrid, care a constatat că livratorii de alimente erau lucrători independenți.

În încercarea de a unifica răspunsul instanței cu privire la această chestiune, șeful Înaltei Curți din Madrid a decis să trimită următorul caz aferent tuturor celor 17 magistrați din Divizia Muncii. În acest caz, judecătorii au constatat că livratorii erau angajați.

Hotărârea vine într-un moment important din două motive. Pe de o parte, coincide cu controversa în curs cu privire la sentințele contradictorii privind statutul de lucru al livratorilor și, pe de altă parte, pe fondul planurilor guvernamentale de a reglementa în continuare sectorul.

În ultimii ani, unii lucrători angajați pentru livrarea mărfurilor prin aplicații precum Glovo au cerut recunoașterea ca personal salariat și au solicitat drepturile corespunzătoare, cum ar fi concediul medical și concediile plătite.

Glovo a emis o declarație că respectă hotărârea instanței, dar se așteaptă ca guvernul și Uniunea Europeană să instituie un cadru de reglementare. „Glovo crede cu tărie că această reglementare trebuie promovată pe baza dialogului dintre toți actorii implicați”, se spune în declarație.