De ce rămâi fără miros din cauza virusului: explicația științifică

de: Teodora Tudosie
24 06. 2020

Pierderea mirosului se află pe lista simptomelor pe care persoanele care contractează virusul le experimentează. Acum, oamenii de știință au o explicație de ce se întâmplă acest lucru.

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii își pierd mirosul este o infecție virală, precum răcelile comune, infecții ale sinusurilor sau alte infecții ale tractului respirator superior. În majoritatea cazurilor, simțul mirosului revine atunci când simptomele dispar, deoarece acesta este pur și simplu rezultatul unui nas înfundat, care împiedică moleculele de aromă să ajungă la receptorii olfactivi din nas. În unele cazuri, pierderea mirosului poate persista câteva luni sau câțiva ani.

Cu toate acestea, în cazul noului coronavirus, SARS-CoV-2, lucrurile stau ceva mai diferit. Multe persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au raportat o pierdere bruscă a simțului mirosului și apoi o revenire bruscă și completă la un simț normal al mirosului, în aproximativ o săptămână sau două. În cazul altora, pierderea mirosului s-a prelungit și pe o perioadă de câteva săptămâni.

Și mai interesant este faptul că aceștia au spus că pierderea mirosului nu a putut fi atribuită unui nas înfundat.

De ce COVID-19 cauzează pierderea mirosului

Acum că avem radiografii ale nasurilor și sinusurilor persoanelor care și-au pierdut simțul mirosului din cauza COVID-19, putem vedea că partea din nas responsabilă cu mirosul, fanta olfactivă, este blocată cu țesut moale și mucus. Restul nasului și sinusurile arată normal, iar pacienții nu au nicio problemă să respire prin nas.

Inițial, se credea că pierderea mirosului ar putea fi cauzată de faptul că virusul ar putea infecta și distruge neuronii olfactivi. Acestea sunt celulele care transmit semnalul din molecula de aromă din nas, în zona creierului în care aceste semnale sunt interpretate drept „miros”.

Modul în care SARS-CoV-2 infectează corpul este prin atașarea la receptorii ACE2 de pe suprafața celulelor care de pe suprafața tractului respirator superior. Cu toate acestea, noi studii arată acum că proteinele ACE2, de care virusul trebuie să se atașeze, nu au fost găsite în neuronii olfactivi.