Pandemia de coronavirus versus criza financiară din 2009: impactul Covid-19, în cifre

Pandemia de coronavirus versus criza financiară din 2009: impactul Covid-19, în cifre

Fiecare țară a reacționat la pandemia de coronavirus cum a știut mai bine, iar această realitate se reflectă în consecințe economice dezastruoase pentru o mare parte din țările lumii.

Un nou raport al Moody`s atrage atenția în detaliu asupra consecințelor financiare ale pandemiei de coronavirus, pe termen lung. Ca referință, există numeroase similarități cu criza economică din 2009, dar situația de acum este semnificativ mai gravă. Conform estimărilor, nivelul de îndatorare al celor mai bogate state din lume va crește cu aproximativ 20 de procente în acest an, aproape dublu comparativ cu creșterea din timpul crizei financiare de acum mai bine de un deceniu.

Într-un raport publicat pe parcursul zilei de luni, agenția de evaluare financiară Moody’s a analizat 14 ţări, printre care SUA, Japonia, Franţa, Italia şi Marea Britanie. Scopul a fost de a evalua impactul încetinirii economiei din cauza coronavirusului asupra finanţelor publice.

„Estimăm că, în medie, pentru acest grup de ţări raportul datorie guvernamentală/PIB va creşte cu aproximativ 19 puncte procentuale, adică de aproape două ori mai mult decât în perioada marii crize financiare din 2009”, susţine Moody’s. „Comparativ cu marea criză financiară, creşterea datoriilor va fi mai imediată şi mai generalizată, reflectând intensitatea şi amploarea şocului provocat de coronavirus”, adaugă agenţia de evaluare.

Deși nu este câștigători în urma luptei din ultimele luni, există câteva țării care au pierdut mai mult decât altele. Italia, Japonia și Marea Britanie urmează să înregistreze, în viitoare luni, cea mai puternică creștere a datoriilor lor, cu un salt de aproximativ 25 de puncte procentuale. La polul opus, vor înregistra o creștere a datoriilor suverane de aproximativ 20% țări precum SUA, Franța, Spania, Canada și Noua Zeelandă.

Un eventual eşec în reducerea ulterioară a datoriei ar putea apărea în cazul țărilor cu un profil de credit slab, mai expuse la viitoarele şocuri economice sau financiare. Nu este exclus ca actuala criză economică să ducă la o retrogradare a ratingului de ţară, avertizează aceeași autoritate financiară.