De ce avem inundații atât de devastatoare în România

de: Teodora Tudosie
24 06. 2020

În ultima vreme, România este extrem de afectată de inundații severe, care au provocat pagube serioase multor români. Totuși, există o explicație pentru care acestea se produc.

România se confruntă cu o situație gravă în ultima lună, unde în multe zone ale țării inundațiile au afectat profund foarte mulți oameni. Vorbim atât despre pagube materiale, pentru că oamenii și-au pierdut casele sau alte lucruri de valoare, însă vorbim și despre vieți pierdute. Cel puțin trei oameni au murit, în ultimele zile, după ce au fost luați de viituri. De asemenea, o fetiță de patru ani din Sibiu, care a căzut în râu, este în continuare căutată.

Potrivit unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aproape 400 de case și 600 de curți au fost inundate. De asemenea, mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restricționat.

Elena Mateescu, director ANM, spune că ar putea fi vorba despre cea mai ploioasă lună iunie din din 1961 și până în prezent. Aceasta e de părere că luna iunie din 2020 s-ar putea încadra în primele cinci locuri ale topului, mai ales dacă luăm în considerare și cantitatea din 2001, cu 129 l/mp. În plus, putem vorbi și despre un record în ceea ce privește mesajele de vreme severă.

De ce avem inundații în România

Președintele Klaus Iohannis a tramsis și el un mesaj în contextul inundațiilor din ultima perioadă. Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă acum este o consecință a amplificării schimbărilor climatice și spune că, în același timp, este și un efect al ignorării timp de ani de zile a acestor pericole.

„Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră. Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu sunt suficiente”, spune președintele Klaus Iohannis.

Potrivit experților, schimbările climatice urmează să afecteze și mai mult planeta pe viitor, în cazul în care nu ne va preocupa mai mult rezolvarea problemei. Noi studii arată că nivelul mării crește, la nivel global, într-un ritm alert. În cursul secolului 21, cercetătorii estimează că apele mărilor și oceanelor vor crește între 0,6 și 2,1 metri, pe măsură ca o consecință a intensificării efectelor schimbărilor climatice.

Pentru că nivelul apelor crește, acestea vor ajunge să inunde întregi regiuni și orașe, în următoarele trei decenii. Până în 2050, teritoriile pe care locuiesc aproximativ 300 de milioane de oameni vor ajunge să se confrunte cu inundații masive, cel puțin o dată pe an, odată cu creșterea nivelului mării. Problema va continua să crească, iar până în 2100, teritoriile care susțin în prezent peste 200 de milioane de locuitori se vor situa permanent sub nivelul valurilor mării. Astfel, zone de coastă întregi vor ajunge să fie nelocuibile.