Declarația de avere a lui Klaus Iohannis, online: cât de mult a crescut averea președintelui

Declarația de avere a lui Klaus Iohannis, online: cât de mult a crescut averea președintelui

Cea mai recentă declarație de avere a președintelui României a ajuns online. Averea lui Klaus Iohannis a crescut semnificativ în ultimul an, în mare parte, datorită soției sale.

Spre deosebire de declarația de avere din 2019, în ultimul an, Klaus Iohannis a încasat 1275 de lei din drepturi de autor de la editura Curtea Veche, unde șeful statului are publicate trei volume. Averea cuplului Iohannis a crescut foarte mult în ultimele 12 luni datorită unui nou apartament de 67 de metri pătrați din Sibiu. Acesta din urmă a fost moștenit de soția sa.

Înainte de declarația de avere înregistrată pe 11 iunie, în urmă cu câteva zile, Klaus Iohannis avea două apartamente și trei case. Acestora li se mai adaugă un apartament de 67 de metri moștenit de Carmen Iohannis în 2020, conform News.ro.

Abilitățile de scriitor ale președintelui i-au mai adus în visterie 1275 de lei în ultimul an, bani proveniți de la editura Curtea Vechea. De-a lungul timpului, Iohannis a publicat un număr de trei volume prin intermediul editurii cu pricina. Este vorba de ”Pas cu pas”, ”Primul pas” şi ”EU.RO- Un dialog deschis despre Europa”, în limbile română şi engleză.

La toate acestea se mai adaugă un depozit la BCR, deschis în 1999. În acel cont, la ora actuală, se află 208.000 lei, cu 18.000 lei mai mult decât indica declarația de avere din 2019.

În anul fiscal precedent, preşedintele a încasat din salarii suma de 179.734 de lei, iar soţia sa a obţinut ca profesor la Colegiul ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu suma de 43.450 de lei.

Ca referință, orice persoană care ocupă o funcție publică în România are obligația să depună anual o declarație de avere pe propria răspundere. Aceste deocumente ajung online și conțin date publice, care pot fi accesate de către oricine. Nu sunt foarte detaliate, de exemplu nu știi de la cine a moștenit o casă soția președintelui, dar îți pot face o idee despre averea celor care ne conduc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: