De ce 2020 ar putea fi catalizatorul pentru videoconferințele cu holograme

de: Paula Artin
18 11. 2020

Au trecut aproape 50 de ani de când fizicianul maghiar-britanic Dennis Gabor a câștigat Premiul Nobel pentru invenția sa a hologramei. Totuși, în ciuda promisiunilor demne de science fiction, 2020 a dus o lipsă distinctă de holograme.

Tehnologia pentru crearea și proiectarea hologramelor s-ar putea să nu fie la nivelul Star Trek de recreere a unor camere întregi, dar este pregătită să fie utilizată de ceva vreme.

În urmă cu aproape un deceniu, cercetătorii de la MIT au demonstrat că televiziunea holografică ar putea fi o realitate folosind sisteme electronice obișnuite. Au folosit camera Xbox Kinect de la Microsoft pentru a produce o transmisie video holografică de 15 cadre pe secundă.

Folosind difracția, este posibil să înregistrezi și să reproduci o imagine 3D care are adâncime, paralaxă și multe alte proprietăți ale obiectului original.

Hologramele aparțin prea puțin prezentului – poate că viitorul va fi mai norocos

Pentru a produce o hologramă este necesară cunoașterea modului în care lumina, cel mai adesea fasciculele laser, sare în jurul unui obiect și pentru a combina înregistrarea cu fasciculele originale. Rezultatul final este o imagine virtuală pe care o poți vizualiza din mai multe unghiuri.

Ecranele holografice au fost deja utilizate pentru reclame și comunicare la distanță. Un exemplu celebru a fost prințul Charles care a vorbit la World Future Energy Summit din Abu Dhabi printr-o hologramă.

În 2010, hologramele au fost utilizate în prelegeri virtuale, dar unele dintre cele mai cunoscute exemple au fost în muzică.

Într-o mișcare controversată, atât lui Michael Jackson, cât și lui Tupac Shakur li s-a reconstituit înfățișarea pentru o performanță virtuală post-mortem.

Brevetul pentru tehnologia care a creat holograma lui Tupac a fost cumpărat de antreprenorul David Nussbaum, care a fondat PORTL. Abordarea de la PORTL este un ecran holografic de mărimea unei cabine telefonice care poate crea o imagine holografică folosind o cameră obișnuită cu un fundal alb. Acest ecran costă 60.000 de dolari, deci nu este încă pregătit pentru distribuția în masă, dar are potențial.

Cercetătorii au făcut, de asemenea, teste pentru un nou tip de afișaj subțire pentru holograme. Spre deosebire de carcasele voluminoase, acesta este mult mai subțire la mai puțin de 10 centimetri. Cu siguranță nu este încă portabil, dar este un pas înainte pentru tehnologie.

Într-un an în care o pandemie ne-a forțat să mutăm întâlnirile și conferințele în lumea virtuală, hologramele ar putea fi următorul mare pas pentru a face aceste tipuri de comunicări și mai interactive.