Cum va schimba 5G din temelii sistemul educațional pe care-l știi azi

de: Ciprian Ioana
22 09. 2020

5G e considerată tehnologia viitorului, iar noile echipamente vor fi folosite în mai toate domeniile care vor să devină relevante. Mari beneficii, însă, le poate aduce în sistemul educațional, inclusiv cel din România, dacă oficialii au viziune în acest sens.

5G e considerată tehnologia viitorului din mai multe motive: vine cu viteze de internet mai mari, între altele, deși elementele de infrastructură, cum ar fi lățimea de bandă, diferă de la o regiune la alta. Dar asta nu înseamnă că nu poate aduce beneficii uriașe în mai toate domeniile.

În privința educației, spre exemplu, o analiză EdTech Magazin arată că poate îmbunătăți substanțial sistemul. Și, dacă România se grăbește, s-ar putea ca aceste schimbări să fie observate și-n țara noastră.

Cum poate schimba 5G educația pe care o știi azi

Mulți specialiști au preconizat că 2020 va fi anul în care tehnologia 5G se va impune pe deplin. Nu e valabil peste tot, dar e clar că progresele se văd. Inclusiv operatorii de la noi au anunțat că și-au extins acoperirea cu 5G, chiar dacă licitația promisă de ANCOM întârzie.

Ei bine, modul în care se desfășoară cursurile ar putea fi schimbat din temelii datorită tehnologiei 5G. Pentru că tot mai multe dispozitive se pot interconecta, iar vitezele de transfer și download vor fi mult mai mari. Asta înseamnă că nu vor mai fi probleme cu desfășurarea cursurilor de la distanță sau cu diverse aplicații care pot face ca interacțiunea dintre profesori și elevi să fie uimitor de bună.

Entuziasmul legat de 5G are legătură, evident, cu viteza. Iar conferințele-video, spre exemplu, cele care pot ține conectate zeci de persoane din diverse colțuri ale lumii sunt cele care pot favoriza sistemul de învățământ. Iar procesul va fi unul rapid.

Profesorii și elevii nu vor fi nevoiți să aștepte foarte mult pentru diverse update-uri, procese de transfer sau download. Timpul acela va fi folosit în cel mai util mod posibil.

În același timp, elevii vor avea acces la mai multe platforme de e-learning, mai ales că noile generații sunt obișnuite să-și ia informațiile, inclusiv cele care țin de școală, de  pe internet. Mai mult, tehnologia 5G va accelerea apariția unor dispozitive bazate pe realitate virtuală sau augmentată.

Iar asta va face sistemul educațional mult mai bun.

Important e, însă, ca decidenții politici din România să cunoască aceste beneficii și să-și dorească să ducă educația la alt nivel. Deocamdată, în multe zone cu școli cu toaletele în fundul curții, să vorbești acum despre 5G este absolut inutil. Mai ales că multe dintre aceste zone nu au nici măcar acces la internet 2G.