27 aug. 2020 | 17:05

Academia Română și 5G: de ce a validat instituția conspirațiile de pe internet

ACTUALITATE
Academia Română și 5G: de ce a validat instituția conspirațiile de pe internet

Academia Română a venit cu un punct de vedere surprinzător la adresa tehnologiei 5G. Unul care nu face decât să alimenteze conspirațiile care circulă deja pe internet.

Discuția despre 5G se poartă de ceva vreme în România, dar autoritățile au ignorat până acum conspirațiile de pe internet și s-au concentrat mai mult pe licitația pe care ANCOM a promis-o anul trecut, dar a amânat-o pentru anul acesta. De la nivel oficial, s-a născut doar dezbaterea legată de Huawei: dacă chinezii ar trebui sau nu lăsați să contribuie la dezvoltarea infrastructurii din România.

Acolo încă se mai discută, dar memorandumul încheiat de România cu SUA arată cumva o direcție: și anume faptul că e posibil ca chinezii să nu fie lăsați să participe la licitație.

Dincolo de aceste lucruri, însă, discuția despre 5G pe internet se poartă pe alte frecvențe. Se vorbește despre tot felul de conspirații, ba chiar, odată cu pandemia, s-a făcut legătura și între răspândirea virusului și antenele 5G. Evident că nicio astfel de teorie n-a fost demonstrată.

În tot acest context, Academia Română a simțit nevoie să intervină și să facă public un punct de vedere surprinzător: instituția susține că implementarea tehnologiei 5G în România „fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”. Pare o glumă, dar nu e.

De ce alimentează Academia Română conspirațiile de pe internet?

Cum spuneam, comunicatul e unul surprinzător. Dar nu doar atât: el conține niște informații care sunt, de fapt, false. Una dintre ele se referă la faptul că Organizația Mondială a Sănătății ar fi spus că 5G e o tehnologie carcinogenă. De fapt, OMS nu a susținut niciodată acest lucru și a venit cu un răspuns forțat de conspirațiile care circulă pe internet.

Ce a spus OMS e că nu există dovezi în acest sens. Un răspuns formal, dar care infirmă de fapt această teorie.

Chiar și așa, Academia Română insistă și spune așa:

„Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții. Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om“ – comunicat Academia Română.

Comunicatul integral al Academiei Române poate fi citit AICI.

Cât despre tehnologia 5G, experții susțin că va aduce viteze de internet de 100 de ori mai rapide decât ce avem acum.  Despre noua tehnologie se spune că va redesena tot ce știai până acum și va sta la baza multor business-uri de aici încolo: de la industria auto până la digitalizarea accelerată a educației, sănătății și industriei militare.