Cum se feresc de microbi astronauții de pe Stația Spațială Internațională

de: Ciprian Ioana
12 03. 2020

Atunci când pleacă în spațiu, astronauții și cosmonauții iau cu ei și o serie de microbi și bacterii de pe Pământ. Dar te-ai întrebat vreodată cum se feresc de diverse boli în spațiu?

Microbi și bacterii există la tot pasul pe Pământ. De-a lungul anilor, grație vaccinurilor și tratamentului avansat, oamenii și-au întărit imunitatea și pot trece, spre exemplu, peste o simplă răceală de sezon. Corpurile noastre au învățat să lupte de-a lungul timpului și, la pachet cu o alimentație bună și cu un stil de viață activ, imunitatea se întărește.

Sigur, din când în când, mai apar virusuri care nu rezolvare sau pentru care nu s-a găsit, încă, un vaccin. E cazul pandemiei de coronavirus, care a speriat o lume întreagă.

Dar, cum spuneam, probleme nu-s doar pe Pământ. Pentru că oamenii ajung și-n spațiu. Și iau cu ei acolo toate aceste virusuri.

Ce măsuri se iau pe Stația Spațială Internațională

În noiembrie, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de când Stația Spațială Internațională are astronauți la bord. Aceștia sunt, deseori stresați din cauza perioadelor lungi de timp pe care le petrec în spațiu. Dar sunt experți care s-au întrebat cum se comportă bacteriile și microbii în spațiu.

Și, mai ales, cum se comportă aceștia în cazul infectărilor cu diverse forme de virus.

Specialiștii au observat că în spațiu pot trăi aproximativ 55 de tipuri diferite de microorganisme. În ciuda faptului că nu există gravitație, bacteriile, formele de virus și cele de tip fungi s-au adaptat și rezistă chiar și-n acel mediu. Așa că astronauții și cosmonauții sunt expuși la aceleași boli pe care le-ar putea avea pe Pământ.

Fiindcă s-au adaptat de-a lungul timpului, în interiorul cabinelor de pe Stația Spațială Internațională e nevoie de dezinfecție periodică, iar locul trebuie păstrat curat. Altfel, astronauții se pot îmbolnăvi și tratamentul este extrem de limitat la pastile și alte produse din zona medicamentoasă și de prim ajutor pe care le au la bordul Stației Spațiale. Trebuie să se descurce cu ce au.

Ce fac astronauții pentru a nu se îmbolnăvi

Există niște activități zilnice sau săptămânale care se fac pe ISS. Suprafețele sunt curățate cu soluții de tip dezinfectant și zonele precum bucătăria trebuie păstrate mereu curate. E adevărat că, în spațiu, nu se depune praful.

Dar el se acumulează, totuși, în aer. Pentru acest lucru, se folosesc niște aspiratoare speciale.

Experiențele de pe Stația Spațială Internațională au arătat că microbii pot trăi laolaltă cu oamenii chiar și-n spațiu. Dar, acum, cercetătătorii se întreabă cum se vor raporta aceste bacterii la mediul de pe Lună sau de pe Marte, din moment ce există planuri mari de a ajunge acolo. Microbii s-ar putea dezvolta mai rapid sau, din contră, ar putea dispărea.