Cum rămâne București fără turiști din cauza lăcomiei autorităților

de: Ciprian Ioana
05 03. 2020

Bucureștiul e un oraș preferat de turiștii străini, care vin în capitala României pentru diverse obiective turistice, dar și pentru că e ieftin. Numai că autoritățile au luat niște decizii care au cam schimbat totul.

Bucureștiul este capitala României și e preferat, anual, de turiști străini și români. Există câteva obiective turistice, cum ar fi Palatul Parlamentului sau muzeele, pe care și românii din alte orașe își doresc să le vadă.

E valabil și pentru turiștii străini, dar la ei se mai aplică ceva. Bucureștiul e un oraș ieftin. Prețurile sunt mult mai mici comparativ cu alte țări mai dezvoltate. La asta se adaugă și viața de noapte, cu care alte capitale europene nu se pot lăuda.

Numai că autoritățile s-au dovedit lacome. Sau, cel puțin, această lăcomie n-ar trebuie să mai existe anul acesta, după cum atrage atenția Federația Patronatelor din Turismul Românesc.

Ce ar trebui să facă Bucureștiul pentru turiști anul acesta

Potrivit unei hotărâri care datează din decembrie anul trecut, turiștii care ajung în București trebuie să plătească anul acesta o taxă de 2% din prețul cazării zilnice. E o taxă care a fost stabilită inițial la 1%, dar a fost dublată în decembrie 2019.

Consiliul General al Municipiului București, unde s-a luat decizia, susține că banii adunați vor fi folosiți tot pentru atragerea turiștilor. Adică pentru promovarea turistică a capitalei României. Numai că hotelierii cer suspendarea acestei taxe pentru anul 2020.

Pentru că e vorba de un context dificil cauzat de coronavirusul din China, care limitează călătoriile.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc recizează că interdicţiile de călătorie impuse populaţiei în mai multe ţări din lume, din cauza coronavirus, au generat o reducere semnificativă a numărului de turişti în hotelurile din Bucureşti.

”Având în vedere interdicţiile şi atenţionările de călătorie impuse populaţiei în mai multe ţări din lume pentru evitarea răspândirii îmbolnăvirii cu Coronavirus, perioadele de carantină (…) anularea  zborurilor de către mai multe companii aeriene, evitarea călătoriilor turiştilor români şi străini, a dus la o reducere semnificativă a numărului de turişti în hotelurile din Bucureşti cu toate că tarifele de cazare au scăzut considerabil”, susține FPTR.

Taxa de 2% din prețul cazării zilnice pentru turiștii care ajung în București ar trebui să intre în vigoare la 15 martie.