Cum arată laboratorul din Iași unde se pot face până la 400 de teste pe zi – VIDEO

de: Ciprian Ioana
06 04. 2020

Autoritățile din România promit de ceva vreme că vor crește numărul testelor efectuate zilnic pentru depistarea celor infectați cu coronavirus. Numai că testele sunt puține, iar centrele de analiză a acestor rezultate sunt și ele rare. Așa că se caută soluții.

Județul Iași e unul dintre județele în care se fac, în această perioadă, multe teste coronavirus, mai ales că zona Moldovei are sute de cazuri de persoane infectate. UMF Iași a decis să intervină și să-și creeze propriul laborator de biologie moleculară. El e destinat diagnosticării persoanelor suspectate de Covid-19.

Cercetătorii au venit și cu un tur video, în care poți vedea cum funcționează acest laborator, potrivit edupedu.ro.

Laboratorul din Iași în care se fac sute de teste pe zi

Directorul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală susține că se pot face minimum 150 de teste pe zi la solicitare, dar că numărul poate ajunge și la 400, în funcție de necesități.

Echipa e formată din șase cercetători ai UMF Iași, care vor lucra în ture, „persoane cu peste 10, 15 ani de experiență în munca de laborator, cu doctorate făcute în biologie sau chimie.. În laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX sunt instalate două aparate de tip Real-Time PCR.

UMF Iași a achiziţionat din Coreea de Sud și un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia se va asigura acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor și a lansat o procedură de licitaţie pentru achiziţionarea a 20.000 de teste Real-Time PCR și kituri de extracție ADN/ARN.

Investiția totală se ridică la un milion de lei, susțin reprezentanții laboratorului. După cum vezi în videoul de mai jos, siguranța personalului este pe primul loc. Astfel, s-au organizat fluxurile și funcționarea laboratorului la standard BSL3 (Biosafety Level 3), ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat, dar și calitatea diagnosticelor.

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, care acoperă întreaga regiune de Nord-Est a Moldovei – șase județe, se realizează în jur de 150 de kituri pe zi, iar la Institutul Regional Oncologic (IRO) – în jur de 200 de kituri de testare pe zi.