Cum ar putea fi roboții cei mai eficienți muncitori de pe șantiere
Canvas, o companie care a construit un robot care utilizează inteligența artificială, capabil să facă gips-carton cu aproape la fel de multă artă ca un muncitor uman calificat.
Robotul a fost utilizat pe mai multe șantiere de construcție în ultimele luni, inclusiv noul terminal Harvey Milk de la Aeroportul Internațional San Francisco și o clădire de birouri conectată la arena Chase Center din San Francisco.
Ce fac roboții pe situl de construcții?
Robotul cu patru roți, nu mai mare de o sobă de bucătărie, navighează printr-o clădire neterminată transportând scanere laser și un braț robotizat montat pe o platformă verticală.
Când este plasat într-o cameră, robotul scanează pereții neterminați folosind tehnologia lidar, apoi începe să lucreze netezind suprafața înainte de a aplica un strat aproape perfect de compus din gips-carton; senzorii îl ajută să se îndepărteze de lucrătorii umani.
Robotul Canvas poate ajuta companiile să facă mai multe lucrări în mai puțin timp. Necesită supraveghere umană, dar operatorul său nu trebuie să fie expert în gips-carton și nici măcar în robotică.
Până acum, nu era practic să implementezi roboți pe șantierele de construcții, deoarece mediul este atât de variat, complex și schimbător.
Cu toate acestea, în ultimii ani, progresele precum senzorii laser cu costuri reduse, brațele robotice și mânerele mai ieftine și software-ul open source pentru navigație și viziune pe computer, au făcut posibilă automatizarea și analiza mai multor construcții.
Mașinile mai avansate care merg pe șantierele de construcție vor contribui la reducerea risipei construcției.
Potrivit McKinsey Global Institute, productivitatea în construcții s-a îmbunătățit mai puțin decât în orice altă industrie în ultimele două decenii. Introducerea unei mai mari automatizări poate modifica, de asemenea, cererea de forță de muncă într-o serie de meserii în construcții.
Kevin Albert, cofondator și CEO al Canvas, a lucrat anterior la Boston Dynamics (o companie renumită pentru roboții săi care pot merge pe jos) și în industria prelucrătoare.
El spune că există o mare oportunitate în construcții, care generează aproximativ 1,4 trilioane de dolari anual și reprezintă aproximativ 7% din PIB-ul SUA, dar a înregistrat o utilizare relativ mică a computerizării și automatizării.
Canvas face parte dintr-un boom în tehnologia construcțiilor, spune Alex Schreyer, directorul Programului de construcții și tehnologii de construcții de la Universitatea din Massachusetts, Amherst.
El spune că unele dintre cele mai mari progrese se fac în prefabricarea clădirilor, folosind procese robotizate pentru a construi părți mari ale clădirilor care sunt apoi asamblate la fața locului. Dar, din ce în ce mai mult, spune el, roboții și AI își găsesc drum pe șantierele convenționale.
“Atât de mult potențial”
Un raport IDC publicat în ianuarie 2020 prognozează că cererea de roboți de construcții va crește cu aproximativ 25% anual până în 2023.
O mare oportunitate în construcții, spune Schreyer, este utilizarea viziunii pe computer și a altor tehnologii de detectare pentru a urmări mișcarea materialelor și a lucrătorilor în jurul unui loc de muncă.
Software-ul poate semnaliza automat dacă un task este întârziat sau dacă a fost instalat ceva în locul greșit.
“Există atât de mult potențial de a remedia astfel de probleme folosind AI”, spune Schreyer.
Buildots, cu sediul în Tel Aviv, Israel, vinde software care folosește camere montate pe căștile administratorilor de site-uri, care captează automat un site și procesează imaginile pentru a identifica discrepanțele dintre planuri și munca în desfășurare. Tehnologia este utilizată în mai multe proiecte mari de construcții europene.
Roy Danon, cofondatorul și CEO-ul Buildots, spune că obiectivul este de a utiliza datele colectate de pe șantierele de lucru pentru a ajuta companiile să proiecteze clădiri și să planifice mai bine programele de construcție.
“Credem că putem avea un impact uriaș asupra planificării”, spune el, “dacă avem suficiente proiecte care să arate cum planifici și cum se desfășoară efectiv lucrurile”.
“Adoptarea tehnologiei în construcții a rămas în urmă cu aproape orice, cu excepția vânătorii și a pescuitului, în ultimele decenii”, spune Josh Johnson, consultant la McKinsey.
A intervenit pandemia
Un raport McKinsey de luna trecută a prezis o mișcare ascendentă importantă în industria construcțiilor în următorul deceniu, companiile adoptând tehnologii și metodologii din lumea producției.
Lucrurile au început deja să se schimbe, grație progresului tehnologic și unei forțe de muncă din ce în ce mai pricepute în tehnologie, spune Johnson.
De asemenea, pandemia accelerează schimbarea, făcând mai dificilă aducerea lucrătorilor pe un site și obligând companiile să reevalueze liniile și procesele de aprovizionare.
“Forțează multe dintre aceste companii mari să înceapă să investească”, spune Johnson.
Dar se pare că acest lucru nu a stârnit îngrijorarea în rândul muncitorilor din construcții care au văzut robotul acționând.
Revenind la micul robot de la Canvas, lucrătorii se declară mai degrabă îngrijorați, menținându-și entuziasmul la un nivel moderat.
“Le place faptul că este atât de consistent, încât peretele este superb”, spune Theresa Arevalo, de la Canvas. “Dar următoarea întrebare este: «Când îmi va lua locul de muncă?»” Este totuși o întrebare pertinentă la care avem nevoie de un răspuns.