Roboții care vor ajunge să-i înlocuiască pe zilierii de pe șantiere

Sunt șanse mari ca automatizarea să afecteze toate sectoarele de lucru de pe piață, iar zilierii de pe șantiere vor fi unii dintre cei care vor avea de suferit,

Se pare că tehnologia și construcțiile vor merge mână în mână și la capitolul automatizare, având în vedere că multe startup-uri vin pe piață cu roboți, drone și soluții software. Unul dintre motivele pentru care automatizarea va avea loc în acest sector este că firmelor le e greu să găsească oameni, în vreme ce roboții nu se tem să se murdărească.

”Să găsești oameni calificați să conducă un camion sau să aibă grijă de o fabrică e din ce în ce mai greu”, spune Mike Moy, manager al unei exploatări miniere. ”Nimeni nu vrea să-și mai murdărească mâinile, toată lumea vrea joburi liniștite, de birou”.

Angajații de la o companie de zidărie din Colorado au învățat recent să-l conducă pe SAM, un robot care știe să lucreze cu cărămizi. SAM, prescurtarea de la Semi-Automated Maso, e în stare să așeze 3.000 de cărămizi în opt ore, folosind o bandă transportoare și un braț robotic. În loc să se teamă de înlocuire, oamenii de pe șantier se bucură că pot automatiza o parte din sarcinile repetitive.

”Sunt o mulțime de sarcini pe care SAM nu le poate îndeplini, dar pe care muncitorii experimentați le pot duce la bun sfârșit”. spune Brian Kennedy, reprezentant al unui sindicat al zidarilor. ”Susținem orice susține industria, nu stăm în calea tehnologiei, adaugă acesta”.

Robotul face 80% din muncă și se ocupă de partea repetitivă, periculoasă și monotonă. Operatorul face restul treburilor, unde ai nevoie de finețe și de experiență. Acesta este creația celor de la Built Robotics, un startup creat de un fost inginer Google și de fiul unui muncitor în construcții.

Alte mașinării analizează munca făcută de SAM. Doxel, de exemplu, monitorizează dacă proiectele decurg conform programului, dar și dacă acestea se încadrează în buget. De asemenea, robotul poate identifica potențiale probleme înainte ca acestea să se manifeste. Per total, roboții pot aduce un plus de productivitate și de eficiență pe șantiere și chiar dacă nu vor înlocui toți muncitorii, unora s-ar putea să le ia pâinea de la gură.

Citește și:
Etichete: