Cum ar putea ceasurile inteligente să detecteze dacă ești bolnav chiar înainte de apariția simptomelor

de: Teodora Tudosie
01 07. 2020

Ceasurile inteligente au o mulțime de motive pentru care se dovedesc a fi utile, iar una dintre cele mai interesante funcții are legătură cu determinarea unei posibile infecții cu noul virus.

Cercetătorii din cadrul Stanford University vor să transfrome dispozitivele într-una dintre cele mai utile arme prin care am putea limita răspândirea virusului. Stanford Medicine’s Healthcare Innovation Lab a lansat mai devreme în 2020 un studiu menit să determine dacă dispozitivele wearable  ar putea fi folosite pentru a detecta dacă o personă suferă de COVID-19 înainte ca aceasta să dezvolte simptomele specifice bolii.

Cunoscut sub numele de Coronavirus Wearables Study, studiul încă este în căutare de participanți, iar aceștia vor trebui să ofere date de pe ceasurile lor inteligente precum ritml cardiac, temperatura sau saturația de oxigen din sânge. Vor face asta printr-o aplicație special creată de echipa de la Stanford, dar și printr-un formular completat zilnic în care vor oferi informații despre sănătatea lor.

Mai concret, cercetătorii vor folosi datele culese din dispozitivele wearable pentru a crea algoritmi care pot detecta modificările fiziologice prin care o persoană să-și dea seama că este infectată, poate chiar înainte ca aceasta să știe că este bolnavă. Astfel, în cazul în care dispozitivul detectează semne de infecție, cum ar fi o creștere a ritmului cardiac, utilizatorul va fi alertat prin intermediul aplicației că ar putea să se îmbolnăvească. Acest lucru îi va permite să se autoizoleze mai devreme și astfel să răspândească infecția la mai cât mai puțini oameni.

Cum funcționează studiul legat de ceasurile inteligente

În primă fază, cercetătorii urmăresc în prezent să afle dacă dispozitivele potr, într-adevăr, detecta o posibilă infecție cu coronavirus prin identificarea unor schimbări în rtimul cardiac sau alți parametri fiziologici.

Potrivit lui Michael Snyder, profesor și director al catedrei de genetică din cadrul Stanford School of Medicine, spune că rezultatele sunt promițătoare. Primul caz pe care laboratorul l-a investigat a detectat schimbări fiziologice indicatoare ale unei infecții, prin intermediul dispozitivului, cu nouă zile înainte ca simptomele să apară. De altfel, acesta spune că semnalele sunt „foarte, foarte clare”. În medie, sistemul este capabil să detecteze semne ale infecției cu coronavirus cu patru zile înainte ca simptomele să apară, în cele mai multe dintre cazuri.

Totuși, trebuie luat în considerare și faptul că nu toate infecțiile cu noul coronavirus pot fi detectate. Este cazul persoanelor care deja au alte probleme respiratorii precum astmul. De asemenea, nu se știe cât de bun este sistemul în a face diferența dintre o infecție cu cornavirus, pneumonie sau o răceală comună, de exemplu.

Cea de-a doua fază a proiectului, care urmează să înceapă curând, își propune să ajungă să avertizeze utilizatorii despre care se crede că ar fi infectați. Odată ce sistemul este gata, echipa de cercetători speră să-l elibereze sub licență open-source.

Cât de multe îți poate arăta un ceas inteligent despre tine

În martie 2017, Fitbit începea să colecteze date despre somnul utilizatorilor care purtau ceasurile. În mai puțin de un an, a colectat date legate de somn din șase miliarde de nopți ale utilizatorilor, creând astfel cel mai mare set dedate cu privire la somn. Sistemul nu măsoară doar timpul pe care îl petreci dormind, ci și cantitatea exactă pe care o petreci treaz, în somn adânc, somn ușor sau în REM.

Iar pentru că aplicația are acces și la date cu privire la gen, vârstă, greutate, întălțime etc., poate oferi date extrem de detaliate despre somnul oamenilor.

În comparație cu bărbații, femeile dorm cu 25 de minute în plus pe noapte. În medie, femeile dorm aproximativ șase ore și 50 de minute pe noapte, în timp ce bărbații dorm, în medie, șase ore și 26 de minute. De asemenea, femeile au parte de zece minute de somn în faza REM mai mult decât bărbații, în fiecare noapte și au cu 40% mai multe șanse să sufere de insomnie decât aceștia.