Cum ajuți afacerile locale, ca să mai existe după pandemie: 5 gesturi pe care le poți face de acasă

de: Alexandru Puiu
18 03. 2020

Poate nu pare la prima vedere, dar, dacă în aceste vremuri grele lucrezi de acasă, ești plătit și stai în izolare cu persoana iubită, ești un norocos. Dincolo de ușă, efortul de-o viață al unor oameni este în pericol. Cele mai multe afaceri locale, restaurante sau baruri s-ar putea să nu mai existe după criză, dar poți preveni asta.

Navigând pe internet în doar câteva zile mai mult decât ai făcut-o în ultimul an, s-ar putea să conștientizezi că trecem prin vremuri tulburi. Viitorul este nesigur, nu că ar fi fost vreodată foarte sigur pe meleaguri mioritice. Prea puțini știu ce urmează mâine sau săptămâna viitoare. Din păcate, în această țară, în plină epidemie, o persoană infectată cu coronavirus se întoarce acasă cu avionul și un arhiepiscop împărtășește o sută de oameni cu aceeași linguriță.

Dacă nu ai ști, ai crede că pandemia este doar pentru unii, iar într-un fel este.

Există o serie de domenii de activitate care, în 2020, se pot desfășura în confortul căminului. Stai în casă, te speli pe mâini regulat, mai ridici câte un colet de la ușă sau masa de prânz, te speli din nou pe mâini și ai mari șanse să fii în regulă. Problema ține de afacerile micilor întreprinzător care sunt construite în jurul ideii că ieși din casă, iar ele sunt multe: baruri, restaurante, cafenele, pensiuni, apartamente în regim hotelier, hoteluri și multe altele.

Carrefour, Metro, Selgros, Auchan, Kaufland, Lidl, Penny, Profi, Mega Image și alte multinaționale din același spectru nu vor da faliment din cauza coronavirus.

Vor avea un an mai prost pentru că au băgat mai mulți bani în dezinfectant, dar având în vedere vânzările din ultima perioadă și rafturile goale, s-ar putea să fie printre puținele business-uri care vor ieși bine din ”afacerea” asta. Mai mult decât atât, dacă situația pe plan național se înrăutățește și vor fi închise prin decret guvernamental mall-uri, restaurante, fast-food-uri și orice alte tipuri de afaceri, singurele care vor rămâne deschise vor fi lanțurile de magazine menționate mai sus, supermarketurile și hipermarketurile.

Cum ajuți restaurantele locale, barurile și micii întreprinzători

Indiferent cât de des mergi la restaurant sau dacă ai un bar preferat, toate sunt închise în această perioadă publicului larg.

Toți oamenii care și-au dedicat viața domeniului ospitalității, gastronomiei sau bartendingului au acum un viitor incert. Am mulți prieteni care activează în această arie de interes și cei mai mulți trec printr-o perioadă de coșmar. În contextul în care cunosc chefi patroni care au muncit o viață să-și deschidă un restaurant pentru a-l închide în urmă cu câteva zile, poate pentru totdeauna, mi se rupe sufletul de situația lor financiară și emoțională.

Statul român a făcut prea puține pentru a-i ajuta, iar proiectele care îi vizează în mod explicit sunt aproape inexistente. Pentru binele lor, există o petiție intitulată ”Antreprenorii cer Guvernului si Parlamentului sprijinirea mediului de afaceri”. Ar ajuta să o semnezi aici, în speranța că va ajunge la urechile Guvernului și Parlamentului României. Nu sunt sigur de asta, dar trebuie să facem ceva.

Dacă știi pe cineva care închiriază un spațiu unui restaurant sau bar, roagă-l să păsuiască proprietarii cu plata chiriei pentru următoarea perioadă. Nu e ca și cum pot să aducă alți chiriași în loc, dar acest gest va avea un impact important asupra psihicului unor oameni care, trecând peste faptul că nu generează absolut niciun ban, trebuie să plătească angajați, utilități, furnizori și, cel mai probabil, facturi din urmă.

Impozitul la stat este o altă cheltuială macabră în această perioadă pentru niște oamenii care au mari șanse să ajungă la sapă de lemn, dar aceea este altă poveste.

Nici cu creditele la bănci nu este situația foarte roz, dar unele dintre instituțiile bancare de la noi au anunțat posibile măsuri pentru amânarea plății ratelor sau micșorarea lor pe o perioadă de câteva luni. Dacă te afli într-o situație dificilă din cauza ratelor la bancă în această perioadă, ar fi bine să-ți contactezi responsabilul de credit sau, în cel mai rău caz, să intri pe site-ul băncii tale și să vezi dacă nu au detaliat un sistem care s-ar putea să te ajute.

Din acest motiv, am avut de câteva zile și intenția acestor rânduri. Ajută-ți aproapele. Am făcut mai multe postări pe Facebook pe marginea acestui subiect, prima dintre ele pe 9 martie, când în România nu aveam deja 220 de bolnavi confirmați cu coronavirus. O poți parcurge integral mai jos.

Cinci lucruri pe care le poți face pentru micii întreprinzători

Dacă ai un local preferat, mai ales dacă este vorba de o afacere de familie, încearcă să-i ajuți să treacă peste această perioadă dificilă. Dacă nu uităm să fim oameni, vom câștiga și, în final, vom ieși mai buni din această experiență. Poate sună clișeic îndemnurile precum ”să fim puternici”, dar este foarte important să nu uităm asta, pe lângă spălatul pe mâini.

Postează un review pentru restaurantul tău preferat, bar sau cafenea – Fă asta pe Tripadvisor, pe Google sau pe pagina lor de Facebook. Îi ajută mult atât pentru clienții viitori care vor să le calce pragul, cât și pentru moralul echipei din spatele locului. Au nevoie de acele cuvinte bune să știe că nu i-ai uitat și că vrei să-i ajuți. Dacă este un local frecventat în mod uzual de turiști, încearcă să scrii câteva cuvinte în engleză sau altă limbă de circulație internațională.

Fă o postare pe Facebook sau pe Instagram cu fotografii din locație – Împărtășește experiențele deosebite pe care le-ai avut acolo în ultimii ani. Comentează la postările de pe pagina restaurantului sau barului, împărtășește-le la tine. Fiecare mențiune la un preparat preferat sau un cocktail mai deosebit ajută. Dă dovadă de solidaritate pentru situația cu care acei oameni se confruntă.

Comandă o dată sau de două pe săptămână ceva de la ei – În cazul în care restaurantul tău nu mai primește clienți, dar s-a reprofilat pe livrări, fiecare leu îl ajută să-și continue activitatea. Multe dintre ele oferă posibilitatea plății cu cardul, ca să nu mai interacționezi cu numerar, iar de mâncat tot trebuie să mănânci. În contextul în care oricum îți plăcea să mănânci de acolo, ar fi drăguț ca gestul tău să aibă beneficii mai multe decât ai crede la prima vedere.

Cumpără un voucher pentru o cină viitoare – Îmi dau seama că poate nu îți vine să dai banii pe o masă la restaurant de care o să te bucuri peste câteva luni, dar o faci deja de câțiva ani cu vacanțele all-inclusive la greci, turci sau bulgari. Diferența cu un astfel de voucher este că ajuți un om pe care îl cunoști, care are nevoie urgentă de acești bănuți ca să nu-și închidă permanent porțile.

E un gest caritabil pe care, în definitiv, îl faci pentru tine, mai mult decât pentru alții. Nu cred că-și dorește nimeni să mai rămânem doar cu McDonald’s și KFC după pandemie.

Restaurantul Noua Bucătărie Românească al lui Alex Petricean a început comercializarea de vouchere la această adresă. În cazul Szikra, un restaurant ”zero waste”condus de Mădălina Santa, aceasta este adresa pentru achiziția unor vouchere. Lista completă a localurilor care oferă vouchere în această perioadă sub hashtagul #susținemafacerile mici le găsești la cadou.ialoc.ro.

Contactează oamenii din restaurantul tău favorit – Întreabă-i cum îi poți ajuta, dincolo de soluțiile prezentate mai sus. Eventual, dacă este vorba de un restaurant cu furnizori locali, țărani din zonă, află cine sunt și încearcă să cumperi ceva de la ei. Dacă studiezi problema atent, o să-ți dai seama că un local este doar vârful piramidei. De fapt, foarte multe piese cad la pământ fără un pic de ajutor din partea ta, ajutor care ar fi bine să vină acum.

 

 

Nimic nu este mai simplu decât să te panichezi în această perioadă, să te gândești la tine și la cei dragi, atât. Este foarte important să faci asta și perfect normal. Fii alături de ei cum poți tu mai bine, chiar și de la distanță. Nu uita însă că faci parte dintr-o comunitate, iar oamenii din familia ta extinsă au și ei nevoie de ajutor.

Dacă ai privilegiul să lucrezi de acasă și să fii plătit pentru asta, gândește-te măcar două minute la oamenii care nu sunt la fel de norocoși.

Lista mea
NOUABistro de l’ArteFragmentAnika RestaurantKAIAMOVoilàMaison des ChefsPaninaro BucharestBalls. SzikraViscri 32 – White Barn and Blue HouseValea Verde Retreat – TransylvaniaRestaurant Michelangelo
Include localuri din București, Brașov, Cluj, Sighișoara, Sfântu Gheorghe, Viscri și Cund. Intră pe paginile lor de Facebook. Dacă îți place ce vezi, ajută-i cu un share, un review și o încurajare. Câteva restaurante menționate mai sus au inițiat un proces de livrare a preparatelor în condiții cât se poate de sigure. Urmărește-le paginile de Facebook pentru mai multe detalii, meniuri, oferte și ”fereastra” de livrare. Pentru a asigura calitatea, igiena și siguranța, unii optează pentru livrări cu propriile mașini igienizate, POS-uri mobile dezinfectate după fiecare livrare și o serie de alte măsuri.