Crește presiunea în sectorul public: ce li se pregătește bugetarilor și ce se întâmplă cu alocațiile

de: Ciprian Ioana
09 04. 2020

În ultima perioadă, au existat mulți economiști care au atras atenția asupra principiului solidarității. Cu alte cuvinte, pandemia de coronavirus a afectat sectorul privat, dar în cel public nu se ia nicio măsură. Deși sunt măsuri extrem de nepopulare, Guvernul pregătește schimbări și în sistemul bugetar.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a fost întrebat despre măsurile ecoÎnomice pe care le pregătește Guvernul în această perioadă, dar și ce decizii se vor lua pentru limitarea cheltuielilor. În ședința de joi se va discuta și despre rectificarea bugetară, atât de pomenită în ultimele zile.

Se va face o reîmpărțire a banilor, dar Guvernul pare pregătit să vină și cu niște măsuri dure pentru bugetari.

Alocațiile nu vor fi dublate: ce li se pregătește bugetarilor

Ministrul Finanțelor a exclus posibilitatea ca alocațiile să fie dublate, așa cum a stabilit Parlamentul prin lege. Practic, inițiativa a venit din partea PSD, dar nu s-au identificat sursele de finanțare. Subiectul a fost, oricum, ca un meci de poker între PSD și PNL, după cum îți explicam AICI.

Acum, Florin Cîțu susține că alocațiile nu vor fi dublate pentru că bugetul nu permite acest lucru, potrivit Realitatea Plus. De asemenea, creșterea pensiilor cu 40%, prevăzută pentru sfârșitul anului, e pusă sub semnul întrebării.

„Cele mai mari cheltuieli din buget sunt cu asistența socială și cheltuielile de personal. Presiunile pe buget sunt foarte mari. Trebuie reevaluat bugetul și vom veni cu o soluție zilele următoare. Dublarea alocațiilor nu e cuprinsă în banii de buget. Nu există o astfel de promisiune în acest moment, pentru că cei care au făcut-o (n.red. – referire la PSD)  nu au indicat și surse de finanțare pentru ea. Dar creșterea pensiilor era în bugetul inițial, însă ea va depinde de execuția bugetară”, a spus ministrul Finanțelor.

Șomaj tehnic pentru bugetari. Dar nu pentru toți

Guvernul venea și cu o propunere pentru sectorul bugetar. Propunerea sună așa: 15 zile de activitate obișnuită urmate de alte 15 zile de șomaj tehnic. Formula e la stadiul de propunere, doar că nu e cazul tuturor bugetarilor. Profesorii, spre exemplu, nu sunt afectați de acest cadru. Și nu se aplică nici medicilor sau angajaților din structurile MAI și MApN.

„(…) în ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an (școlar) și pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Ludovic Orban, într-un interviu pentru Radio România.

Așadar, vor fi exceptați bugetarii din Sănătate, Educație, Ministerul Apărării și cei din zonele din Ministerul Muncii care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susținere a companiilor și cetățenilor.