18 dec. 2019 | 16:21

De ce dublarea alocațiilor a fost un joc de poker între PSD și PNL

ACTUALITATE
De ce dublarea alocațiilor a fost un joc de poker între PSD și PNL

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, dublarea alocațiilor pentru copii. Toată această discuție, însă, s-a purtat ca în timpul unui meci de poker. Iar jucătorii au fost PSD și PNL.

De când România a trecut la democrație, în 1989, s-a vorbit frecvent de creșterea alocațiilor pentru copii. E un subiect care n-are cum să fie criticat și toți politicienii știu acest lucru. Nimeni nu se poate opune creșterii alocațiilor copiilor, nu-i așa? Sunt teme populiste care prind nu numai în campaniile electorale.

Așa e și cu pensiile, cu salariile bugetarilor, cu creșterea salariului minim. Pentru că sunt categorii care definesc, până la urmă, masa solidă a electoratului. Numai că economiștii preferă să mai judece și la rece, într-un mod rațional. Un cap limpede ia decizii mai bune decât unul înfierbântat și aflat în goana după voturi.

Cam așa s-au comportat și PSD și PNL cu dublarea alocațiilor. O măsură despre care nimeni nu poate să spună că nu e bună. Numai că trebuie să te mai uiți și la momentul ales. Nici PSD și nici PNL n-au ținut cont de astfel de momente, indiferent dacă s-au aflat în opoziție sau la putere.

PNL a susținut dublarea alocațiilor pe când PSD se afla la putere pentru că nu era la butoanele banilor. Acum, din opoziție, PSD a făcut același lucru. S-a jucat poker pe masa pe care e desenat viitorul copiilor României.

Cum a trecut dublarea alocațiilor în Parlament

O temă așa de sensibilă precum dublarea alocațiilor pentru copii nu avea cum să fie ocolită de scandal în Parlament. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a decis să adopte măsura. Au fost 179 de voturi pentru și 29 de abțineri. Abțineri venite de la PNL.

Propunerea aparține PSD, dar a fost susținută în trecut și de PNL. Doar că liberalii, aflați acum la putere, adică la cârma robinetului cu bani, n-au mai fost atât de încântați  de idee. Au și așa un buget extrem de firav.

Impactul bugetar al dublării alocațiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2020 este de șase miliarde de lei. Evident că acești bani nu sunt cuprinși în proiectul de buget publicat recent de Ministerul Finanțelor. Cum-necum, însă, legea e lege. Dacă va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, ea trebuie respectată.

Aflați la putere, liberalii au răbufnit.

„Vorbim de un proiect prin care ați inventat pokerul parlamentar. Veniți cu dublarea dublării. Ați adus un amendament la proiectul PNL care a dublat alocațiile. Impactul a fost de 2 miliarde. Acum e de 3 ori mai mult. Mă așteptam să văd o minimă urmă de responsabilitate. Vă întreb, de unde vreți să luăm banii aștia? De la spitale, de la școli, de la ISU?”
Dan Vâlceanu, deputat PNL

PSD faultează din opoziție

PSD e un partid care se simte foarte bine și-n opoziție și nu de puține ori a revenit întărit din acea tabără. Așa a făcut și cu dublarea alocațiilor. Și așa ar fi făcut și PNL dacă s-ar fi aflat în opoziție. Social-democrații au votat cu două mâini dublarea alocațiilor pentru că nu ei trebuie să găsească soluții pentru a veni cu acei bani.

O recunoștea recent și premierul Ludovic Orban.

„Acum PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii. Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul (…) acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar”
Ludovic Orban, premierul României

Dublarea alocațiilor, un fitil aprins trimis în curtea PNL

Așa cum spuneam, impactul bugetar al legii care a primit votul final în Parlament este de 6 miliarde de lei pentru anul viitor. Banii se vor aloca în felul următor:

  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

2020 e un an extrem de complicat din punct de vedere politic, cu două runde de alegeri – locale și parlamentare. Și e posibil să mai vezi astfel de faulturi făcute de PSD din opoziție.

Practic, anul viitor se vor scoate din sertare tot felul de inițiative legislative care pun presiune pe buget. Scăderea TVA de la 19% la 16% e doar una dintre ele. Eliminarea pensiilor speciale, de asemenea, e pe listă și ar putea atrage revolta categoriilor vizate. Ținta: Guvernul actual.

PSD caută, practic, să pună presiune pe capacitatea guvernării PNL de a gestiona bugetul. La votul din plenul Camerei Deputaților, unii liberali au cerut insistent retrimitea inițiative la comisii pe motiv că Guvernul nu a venit cu un punct de vedere.

E un joc murdar al social-democraților, după cum spune fostul premier Dacian Cioloș. Și, cel mai probabil, acest joc care va continua și anul viitor. Liberalii se întrebau, pe bună dreptate, de ce n-au venit social-democrații cu aceste măsuri când se aflau la putere.

Răspunsul e simplu: așa e în politică. Și așa ar fi făcut și PNL din opoziție. Tot ce trebuie să reții e că politicienilor le pasă puțin spre deloc de tine. Și-ți vor tranzacționa viitorul după bunul plac pentru câteva voturi.

O fac de 30 de ani încoace.