Costul apartamentelor din România a explodat, cu câteva excepții importante

de: Alexandru Puiu
05 03. 2020

Piața de imobiliare din România continuă să genereze prețuri din ce în ce mai mari, preconizând parcă o nouă criză economică de proporții.

Modul în care au crescut prețurile la apartamente în ultimul an este efectiv absurd. Deși există câteva excepții, trendul național este unul foarte îngrijorător, iar dezvoltatorii imobiliari au parte de cea mai îmbucurătoare perioadă. În ianuarie 2020, vorbeam de o creștere a prețurilor cu 0,4% în media. În februarie, indiferent dacă vorbim de apartamente noi sau vechi, pretențiile vânzătorilor au s-au majorat cu 1,6%.

Punctual, conform unui raport publicat de imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară era de 1.367 de euro pe metru pătrat, la finele lunii februarie. Această cifră este în creștere comparativ cu luna ianuarie, când discutam de 1.346 de euro. Gravitatea situației iese însă la iveală în momentul în care te uiți la valorile din piață din aceeași perioadă a anului trecut. Atunci, un apartament putea fi achiziționat cu 1.233 de euro pe metru pătrat. După un calcul simplu, acea valoare era cu aproximativ 11% mai mică.

În mod absolut fascinant, se pare că avem totuși în România patru centre regionale în care s-au înregistrat scăderi ale prețurilor la apartamente. Chiar dacă sunt infime, merită avut în vedere faptul că afectează atât segmentul rezidențial nou, cât și casele vechi. București este cel mai important oraș în care au scăzut prețurile. Procentul este de 0,3%, pentru o medie de 1.444 de euro. Chiar și așa, creșterea față de valorile practicate în 2019 este de 9,2% mai mare.

În februarie 2020, apartamentele vechi din București s-au apreciat cu 0,4%, de la 1.368 la 1.373 de euro pe metru pătrat; cele nou-construite, pe de altă parte, s-au depreciat cu 0,1%, de la 1.505 la 1.503 euro pe metru pătrat.

Brașov este la doilea oraș important în care s-a înregistrat o scădere a prețurilor. Aceasta este de 2,4% în februarie, de la 1190 de euro până la 1162 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu anul trecut, în municipiul de sub Tâmpa, creșterea a fost una mult mai ponderată decât în restul țării, de doar 4,4%.

În Cluj este cea mai gravă situație. Spre deosebire de Capitală, în Cluj-Napoca așteptările proprietarilor de apartamente s-au majorat cu 3,2% luna trecută, ajungând la o medie de 1.780 de euro pe metru pătrat util (față de 1.725 de euro pe metru pătrat). Este important de reținut că valoarea actuală este cu 13,3% mai mare decât cea valabilă în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.571 de euro pe metru pătrat. În final, aceasta fiind cea mai mare diferență anuală de preț dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro.