Copiii din România, hrăniți de Uniunea Europeană: despre ce sumă este vorba și cum va fi folosită
În contextul unui program de finanțare al Comisiei Europene, copii din România vor beneficia de fructe, legume și lapte în școli.
Noul program al Comisiei Europene funcționează la nivelul tuturor țărilor din blocul comunitar. Din acest motiv, suma totală stipulată este de 145 de milioane de euro pentru distribuția de fructe și lume. La acestea se adaugă alte 105 milioane de euro pentru distribuția de lapte către elevi.
Punctual însă, din aceste sume, țării noastre îi vor reveni aproximativ 18,5 milioane de euro. Banii vor fi defalcați în felul următor, 7,8 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume, în timp ce alte 10,7 milioane de euro vor fi folosite pentru distribuția de lapte în școli. Acest proiect se va materializa pe parcursul anului școlar 2020/2021, care ar urma să înceapă la toamnă.
În anul școlar 2018/2019, schema UE a garantat faptul că peste 20 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană au primit lapte, fructe și legume în timpul școlii, la aceasta adăugându-se măsuri educaționale referitoare la agricultură și la o dietă echilibrată. ”În contextul actual, este cu atât mai important ca toți copii din întreaga Europă să știe și să înțeleagă de unde vine hrana noastră.
Putem fi mândri de mâncarea hrănitoare, sigură și de înaltă calitate produsă de fermierii noștri. Grație schemei UE pentru școli, copiii pot învăța despre nutriție și agricultură, în paralel cu adoptarea unor obiceiuri de alimentație sănătoasă. Am luat măsuri pentru a ne asigura că schema ia în considerare faptul că școlile au trebuit să fie închise pe întreg teritoriul european din cauza pandemiei de coronavirus.
Dar este important să continuăm să privim înainte, să pregătim viitorul și să transmitem un semnal important că viața va continua, odată ce am întors, în mod colectiv, această pagină”, a declarat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.
În teorie, a existat un program similar, finanțat deja, pentru anul școlar în curs, 2019/2020. Din păcate, acel efort a fost periclitat de închiderea școlilor pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, în contextul pandemiei.