Consumul de cafea fără cofeină, favoritul naziștilor: explicația din spatele obsesiei

de: Alexandru Puiu
07 06. 2020

Au trecut aproximativ șase secole de când oamenii au început să consume cafea. De aproximativ 100 de ani, s-a descoperit posibilitatea eliminării cofeinei din cafea, iar rezultatul a fost un favorit al naziștilor.

Ludwig Roselius a trăit în Germania la începutul secolului trecut și a fost dintotdeauna fascinat de cafea. Pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniu, a făcut ucenicie la o prăjitorie de cafea în jurul anului 1900. Ulterior, în 1905, a descoperit că poate scoate cofeina din cafea, fără ca aceasta să-și piardă gustul sau mirosul.

În acest proces, la început, a folosit apă de mare. Nu a durat mult până când Roselius și-a patentat descoperirea în același an, 1905. Ulterior, a creat Kaffee Handels-Aktiengesellschaft sau Kaffee HAG și a început să își promoveze creația în fiecare colț al Germaniei și în lume.

Deși mulți oameni sunt împotriva cafelei fără cofeină, din varii motive sau preferințe personale, produsul a devenit foarte popular în Germania după primul război mondial datorită unei campanii agresive de promovare prin care se promitea că este bună pentru cardiaci și pentru întărirea sistemului nervos.

Odată cu apariția mișcării Lebensreform sau Reforma Vieții, care a câștigat foarte mulți naziști în rândurile ei, cafea fără cofeină a devenit indispensabilă în rândurile nemților, mai ales printre cei de la conducerea țării. Ca referință, cei care adoptau acest stil de viață nu mai consumau băuturi alcoolice, tutun sau cofeină și deveneau vegetarieni. Adolf Hitler s-a numărat printre susținătorii mișcării respective, din acest motiv s-ar putea să fi auzit într-un context sau altul că era vegetarian.

În final, naziștii preferau cafeaua fără cofeină pentru că o percepeau ca pe un înlocuitor bun pentru un potențial viciu, cofeina. Din acest motiv, au menționat-o în documentele de stat referitoare la sănătatea publică. În același timp, au început o campanie împotriva cafelei tradiționale, cu cofeină, afirmând că vine la pachet cu numeroase pericole. În Manualul Tineretului Hitlerist din 1941 se compară cofeina cu orice altă otravă, mai ales pentru tineri.

Partea amuzantă a întregii fixații naziste pentru un stil de viață sănătos iese la iveală odată cu recomandarea ciocolatei cu metamfetamină, un drog foarte periculos care crează dependență. Acest produs incredibil era promovat intens de naziști pentru că făcea oamenii mai productivi. Se recomanda consumul de până la nouă ciocolate pe zi, datorită ”lipsei efectelor negative”.