Consecințele Brexit pentru românii din România: câți riscă să-și piardă locul de muncă

de: Alexandru Puiu
16 12. 2020

Nu mai puțin de 12.000 de români care activează în țara noastră și-ar putea pierde locul de muncă din cauza unui Brexit fără acord comercial. Din păcate, la momentul de față, acela este cel mai probabil scenariu.

Autoritățile de la Londra fac eforturi minime pentru încheierea unui Brexit cu un acord comercial cu Uniunea Europeană. Din câte se pare, orice înțelegere cu autoritățile de la Bruxelles este văzută de Boris Johnson ca pe un semn de slăbiciune. Altfel, este inexplicabil nivelul de ignoranță față de consecințele unui Brexit fără acord.

Dacă procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va încheia cu un acord comercial, în Europa, aproximativ 130.000 de oameni își vor pierde locul de muncă. Informația este desprinsă dintr-un raport al Confederației Europene a Producătorilor de Haine și Textile (Euratex). Doar pe teritoriul României, 12.000 de locuri de muncă vor fi pierdute în industria producătoare de textile.

Din păcate, la nivelul UE, țara noastră va avea cel mai mult de pierdut în urma unui Brexit fără acord. Cei 12.000 de români din industria textilă, începând cu 2021, au mari șanse să rămână fără un loc de muncă. La momentul de față, nu există niciun indiciu conform căruia premierul Marii Britanii Boris Johnson să ajungă la un acord cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Părţile au anun­ţat prelungirea discu­ţi­ilor până du­mi­nică în încercarea de a găsi o soluţie.

Una dintre cele mai afectate industrii în cazul unui Brexit fără acord este cea textilă pentru că unele dintre cele mai puternice branduri din lume vin din Regatul Unit și lucrează cu furnizori europeni. Lista include Asos, Marks & Spencer sau Primark. Cele mai afectate țări din Europa de această situație sunt Italia, România, Portugalia, Germania, Franța, Spania și Polonia.

“Producţia de haine, încălţăminte şi textile se va nu­mă­ra printre cele mai afec­tate industrii de un Brexit fără acord, dat fiind că peste 100.000 de locuri de muncă din UE şi alte aproape 30.000 de joburi din Marea Britanie ar putea dispărea”, potrivit unui anunţ al Confederaţiei Europene a Producăto­rilor de Haine şi Textile (Euratex) care a rea­lizat un studiu de im­pact împre­ună cu Uni­versitatea din Leuven.