Clujul a pierdut cursa pentru titlul de “Capitală Europeană a Inovării”. De ce a câștigat acest oraș?

de: Paula Artin
04 10. 2020

În lista finaliștilor competiției pentru titlul de “Capitală Europeană a Inovării”, se afla și orașul îndrăgit de români, Cluj-Napoca, împreună cu o listă de alte capitale europene.

Premiul de capitală europeană a inovării, finanțat prin programul pentru cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare care abordează provocările din viața publică locală.

Finaliștii includeau orașe precum Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Gent (Belgia), Groningen (Țările de Jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Țările de Jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania), Viena (Austria).

Oraşul câştigător a primit titlul de “Capitală europeană a inovării 2020”, precum şi suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activităţile sale de inovare şi a-şi consolida capacitatea de interconectare între cetăţeni, sectorul public, mediul academic şi întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităţilor sale.

Fiecare dintre cele cinci oraşe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Orașul belgian Leuven a fost desemnat anul acesta Capitală Europeană a Inovației, și a primit un milion de euro în acest proces.

Iată de ce Leuven a fost desemnat câștigător

Orașul de doar 100.000 de oameni și-a creat un renume ca centru de inovare în domeniile sănătății, mediului și educației.

Un exemplu în acest sens este așa-numita “casă de sănătate” numită Leuven Mindgate, care prezintă cele mai noi tehnologii din domeniul sănătății.

Johan Merlevede, directorul său general, a arătat reporterilor Euronews un dispozitiv pentru afișarea localizării venelor pe brațele oamenilor pentru a facilita injecțiile pentru profesioniștii din domeniul medical.

Leuven își propune să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 și a implementat un plan de mobilitate care a mărit numărul de bicicliști și a redus emisiile de CO2.

Clădirile sunt, de asemenea, în curs de renovare pentru a atinge obiectivul și au fost create noi parcuri.

Implicarea civică a fost forța motrice a inovării din Leuven

Cetățenii au fost invitați să-și prezinte contribuția cu privire la noile proiecte din Leuven.

În timp ce UE a lăudat modelul de guvernanță de la Leuven, primarul orașului a recunoscut că implicarea cetățenilor și a părților interesate este mai ușoară într-un oraș cu 100.000 de oameni.

“Dacă nu începeți de la domeniul local nu veți ajunge nicăieri. Și sunt destul de optimist, știți de ce?”.

“Cei de la nivel local merg mai departe decât guvernele lor naționale, dar, în cele din urmă, guvernele naționale se conformează și ele. Așa că sper că instituțiile mari, precum Uniunea Europeană, vor acorda mai multă atenție la ceea ce se întâmplă la nivel local și văd  încep deja să o facă”, a spus Mohamed Ridouani, primarul din Leuven.

Câștigătorii anteriori ai premiului Capitalei inovației UE includ Barcelona, ​​Amsterdam, Paris, Atena și Nantes.

Vestea bună pentru români – până atunci când vom putea atinge un nivel cu adevărat înalt in domeniul inovării – vine totuși odată cu clasarea Clujului pe locurile imediat următoare în competiție, ceea ce asigură orașului recompensa de 100.000 euro.

Finaliștii, care au câștigat câte 100.000 de euro, sunt: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Valencia (Spania), Viena (Austria).