Cu cine lucrează China ca să facă un vaccin pentru coronavirus

de: Răzvan Băltărețu
29 01. 2020
china coronavirus cercetare vaccin
Free To Use Sounds / Unsplash

Epidemia de coronavirus din China a devenit subiectul mondial al ultimei săptămâni. Au fost confirmate peste 6.000 de cazuri și peste 130 de decese. China lucrează însă la un vaccin.

Ca să limiteze impactul epidemiei de coronavirus, China a început să construiască un spital modular și-a grăbit lucrurile de finalizare pentru altul. Totodată, a anunțat că lucrează împreună cu Rusia la un vaccin. Deocamdată, niciuna dintre țări n-a zis dacă lucrează împreună sau separat, dar chinezii au oferit rușilor acces la informațiile despre genomul virusului.

O echipă de cercetători din Hong Kong susţine însă că a dezvoltat deja un vaccin pentru coronavirus. Ce e nevoie acum e să fie testat și aprobat pentru folosire pe pacienți. Faza de testare e însă cea mai dificilă, pentru că va fi făcută inițial pe animale, apoi pe oameni.

În cazul colaborării cu Rusia contra coronavirus, China a oferit acces la genomul virusului și asta ar permite crearea unor teste rapide capabile să identifice infecția în mai puțin de două ore.

Specialiști din Australia au recreat acest coronavirus în laborator

Independent de anunțul rușilor și chinezilor, specialiști din Australia au reușit o premieră: reproducerea virusului în laborator. Cercetători de la un laborator din Melbourne au anunțat că au reușit să dezvolte o copie a acestui virus cu ajutorul unei mostre de la un pacient infectat. Reușita acestora ar putea fi un prim pas pentru dezvoltarea unui test care să determine prezența virusului în corpul uman înainte de apariția primelor simptome.

În ceea ce privește istoricul epidemiei cu coronavirus, pe 9 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății făcea publică informația potrivit căreia o formă de coronavirus extrem de periculoasă a fost descoperită în Wuhan.

Mai multe cazuri de pneumonie severă au fost ulterior identificate, iar punctul zero ar fi Huanan Seafood Market, o piață de pește din Wuhan.

Ce-i mai interesant e că o platformă din Canada a trimis atenționări clienților mult mai devreme – pe 31 decembrie. E vorba de BlueDot, un sistem care se folosește de algoritmi bazați pe inteligență artifială pentru a depista diverse boli și afecțiuni din întreaga lume. Această platformă și-ar fi avertizat clienții să evite zona Wuhan tocmai din cauza unui suspiciuni legate de un virus periculos.