China se îmbogățește pe timp de pandemie: câți bani a câștigat din miliarde de măști de proastă calitate

de: Alexandru Puiu
06 04. 2020

Calitatea produselor exportate de chinezi pentru protecție pe timp de pandemie a fost contestată de mai multe state, dar China continuă să facă o avere pe acest subiect.

Aproape patru miliarde de măști au fost exportate de companii din China, de la 1 martie și până în prezent. Calitatea multora dintre ele este îndoielnică, dar autoritățile din diverse colțuri ale mapamondului nu știu ce să mai facă pentru a face față valului de bolnavi. În același timp, oficialii de la Beijing au venit cu mai multe scuze pentru a aplana temerile din piață, în cadrul unei conferințe care a avut loc duminică.

În ciuda scăderii numărului de cazuri de pe teritoriul său, China a îndemnat fabricile să crească producţia de echipamente medicale, într-un moment în care alte ţări se confruntă cu o penurie. Ca referință, la momentul redactării acestui material, aproape 70.000 de persoane au murit din cauza pandemiei de COVID-19 în întreaga lume.

De la 1 martie și până în prezent, China a atins performanța de a livra în peste 50 de țări 3,86 miliarde de măști, 37,5 milioane de combinezoane de protecție, 16.000 de ventilatoare medicale și 2,84 milioane de kituri de diagnosticare pentru Covid-19, a confirmat Jin Hai, un oficial al serviciilor vamale din teritoriu. Valoarea totală a exporturilor contorizate în ultima lună este de aproximativ 1,33 miliarde de euro.

Problema nu este însă valoarea financiară sau cantitatea produselor, ci calitatea lor. Olanda a anunţat astfel la 28 martie retragerea a 600.000 de măşti provenite dintr-un transport de 1,3 milioane de măşti venit din China, deoarece nu corespundeau normelor de calitate, nu se închideau corect pe faţă şi aveau filtre care nu funcționează corespunzător. Autoritățile de la Beijing au luat apărarea autorităților insistând pe faptul că producătorul ar fi precizat că acele măști nu sunt chirurgicale.

Cea mai gravă este însă calitatea testelor de diagnoză. Spania a trimis înapoi în China, la sfârşitul lunii martie, mii de teste de detectare a COVID-19 defectuoase. Acelea au fost expediate de o companie chineză care nu avea de autorizaţiile necesare.

Pentru fiecare situație, autoritățile de la Beijing au venit la înaintare cu o scuză, deși vorbim de echipamente care, atunci când sunt necorespunzătoare, pot duce la pierderi de vieți omeneștii. „În realitate, există mai mulţi factori, cum ar fi faptul că China are norme şi obişnuinţe de utilizare diferite de alte ţări. O folosire necorespunzătoare poate atrage îndoieli privind calitatea”, a spus Jiang Fan, responsabil al Ministerului Comerţului.