Clasamentul sănătății: aplicația prin care China vrea să monitorizeze sănătatea locuitorilor

de: Teodora Tudosie
26 05. 2020
Matthew Tran / Unsplash

Un oraș din China are planuri destul de ambițioase în ceea ce privește monitorizarea stării de sănătate a locuitorilor săi.

Orașul chinez Hangzhou vine cu o propunere ciudată prin care urmărește implementarea unei aplicații care să monitorizeze și cel mai mic detaliu din viața cetățenilor săi care ar influența, în vreun fel sau altul, sănătatatea acestora. Este vorba, de fapt, despre un sistem de monitorizare a sănătății care, pe baza informațiilor obținute, va oferi un scor al sănătății fiecărui locuitor al orașului.

Aplicația despre care vorbim în orașul din China ar avea acces la fișele tale medicale și îți atribuie un scor zilnic în funcție de mai mulți factori: controalale recente pe care le face o persoană medic și obiceiurile de viață precum: cât de mult a băut, fumat, câte exerciții a făcut și cât a dormit într-o anumită zi. Astfel, dacă fumatul, de exemplu, îi face pe aceștia să scadă în clasament, în timp ce o tură de alergare prin parc îi face pe aceștia să urce în top.

Fiecare aspect afectează scorul final pe care aplicația îl atribuie fiecărui cetățean. Acesta va fi transformat într-un cod QR care poate fi accesat pe telefon și care va putea fi scanat în orice moment.

Cum ar putea arăta aplicația

Comisia de Sănătate din Hangzhou a dat mai multe detalii despre cum ar putea arăta aplicația pe care dorește s-o implementeze în orașul din China.

Scorul poate fi afectat de activitățile zilnice ale utilizatorilor: 15.000 de pași  vor crește scorul cu 5 puncte. 200 mililitri de baijiu – un lichior chinezesc cunoscut pentru conținutul ridicat de alcool – le va scădea scorul cu 1,5 puncte. Cinci țigări vor costa 3 puncte, iar 7,5 ore de somn vor adăuga un punct la scorul final, potrivit oficialilor.

Scorul va fi curpins între 0 și 100 și va fi reprezentat într-un cod QR. De asemenea, fiecărui cetățean îi va fi atribuită o culoare: în funcție de scorul pe care îl are, aceasta va varia de la roșu până la verde. Poți vedea aici, în graficul creat de CNN, cum ar putea arăta aplicația:

Aplicația nu le va arăta cetățenilor doar scorul obținut, ci și locul pe care îl ocupă în clasamentul orașului.

Cât de posibilă este implementarea aplicației în orașul din China

Deși, momentan, nu este clar felul în care guvernul ar putea colecta astfel de informații sau dacă această aplicație va fi realizată, însă e clar că aplicația te duce mai mult cu gândul la Big Brother decât la un sistem care să contribuie la monitorizarea sănătății, în interesul tuturor.

Pe tot globul, guvernele au intensificat colectarea de date cu caracter personal în lupta împotriva noului coronavirus. Există temeri că unele dintre aceste măsuri extraordinare ar putea rămâne chiar și după terminarea crizei de sănătate, reprezentând o amenințare pe termen lung la adresa vieții private. Acesta ar putea fi cazul și în orașul din China care urmărește implementarea unei asemenea aplicații.

Preocupările s-au amplificat în rândul rezidenților Hangzhou după ce autorităție locale au anunțat vineri că intenționează să facă permanentă o versiune a aplicației pe care a folosit-o în timpul pandemiei, un soi de „cod al sănătății”.

Din februarie, guvernul chinez a folosit acest sistem, bazat pe culori, pentru a controla circulația oamenilor și pentru a reduce răspândirea coronavirusului. Codurile QR au fost atribuite cetățenilor și fiecare reprezenta un indicator al stării lor de sănătate. Prin cele trei culori folosite, roșu, chihlimbar sau verde, se decidea dacă utilizatorii pot părăsi casa, utiliza transportul public sau pot intra în locuri publice.

Aceste coduri de sănătate au servit, de asemenea, ca un sistem de monitorizare pentru mișcările oamenilor. De fiecare dată când o persoană intra într-un loc public, i se scana codul QR atribuit. Astfel, în cazul în care o persoană ar fi fost confirmată cu COVID-19, autoritățile puteau depista rapid locurile în care acesta s-a deplasat și identifica persoanele care au intrat în contact cu aceasta.