19 mai 2020 | 13:27

Măsura care a împărțit România în două: ar trebui sau nu să ți se ia temperatura?

OPINII
Măsura care a împărțit România în două: ar trebui sau nu să ți se ia temperatura?

Odată cu relaxarea restricțiilor, măsurarea temperaturii persoanelor la intrarea în centrele comerciale sau alte instituții publice a devenit obligatorie. Dar ce faci atunci când populația refuză să i se ia temperatura? Și cât de util este acest lucru, de fapt, dacă nu este citită corect de fiecare dată?

Deși nu toate persoanele infectate cu COVID-19 vor dezvolta febră în mod garantat, acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu noul coronavirus. Măsurarea temperaturii se află pe lista de măsuri de prevenire și controlare a infecției adoptate pe durata stării de alertă în România.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, printre altele, instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor nu trebuie să permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,30C.

Așadar, magazinele, instituțiile și alte afaceri au început să ia temperatura tuturor celor care intră în clădire. Dacă ai mers la supermarket sau la magazinul de la colț, de exemplu, în ultimele zile, probabil te-a întâmpinat și pe tine angajatul cu termometrul digital în mână pe care ți-l îndreaptă către frunte și determină dacă ai voie sau nu înăuntru.

De aici s-a născut o întreagă dezbatere în România. De o parte îi avem pe cei care consideră măsura una utilă în încercarea limitării răspândirii virusului și protejării persoanelor. De cealaltă parte, îi avem pe cei revoltați care invocă o listă lungă de argumente (unele justificate, altele mai puțin) pentru care luarea temperaturii nu ar trebui să fie obligatorie. Problema este una delicată, iar întrebările care se ridică, de ambele părți, sunt multiple.

Este luarea temperaturii ilegală?

Unii români s-au revoltat. S-a pus și problema legalității unei asemenea măsuri din două puncte de vedere: legea GDPR și necesitatea personalului medical care să facă această procedură.

Unul dintre principalele argumente pentru care aceștia nu sunt de acord să li se ia temperatura ar fi, de fapt, încălcarea legii GDPR. Aceștia consideră ilegală luarea temperaturii, datorită faptului că informația s-ar încadra pe lista datelor personale menite să rămână private.

Totuși, nici experții în domeniu nu pot ajunge la un consens în legătură cu această situație. Mediafax citează doi avocați în ceea ce privește problema și fiecare dintre aceștia are un punct de vedere diferit cu privire la legalitatea luării temperaturii la intrarea în magazin sau în orice alt loc.

Avocatul Cosmina Cerva e de părere că luarea temperaturii reprezintă un abuz. Aceasta susține că se încalcă prevederile Constituției (Art 22. Nimeni nu poate fi supus torturii și niciunui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), dar și prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viață privată din punct de vedere al informațiilor referitoare la sănătatea persoanei). Aceasta spune că putem vorbi chiar și de o infracțiune prevăzută de art. 348 din Codul Penal: exercitarea fără drept a unei profesii sau activități.

De cealaltă parte, alți juriști spun că este vorba doar de citirea unei cifre de pe un termometru, deci nu este nevoie de pregătire medicală. Potrivit avocatului Cristian Ene, „măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritățile nu solicită numele și prenumele sau CNP-ul persoanei verificate”, notează Mediafax.

Frica de cipuri

De departe cel mai stupid argument lansat de unii a fost încă o teorie a conspirației în această perioadă. Unii nu acceptă să li se ia temperatura pentru că, prin intermediul instrumentului „deghizat” în termometru, li s-ar implanta, de fapt, cipuri în creier.

De altfel, coronavirusul a fost baza unei serii de teorii conspiraționiste care mai de care mai stupide. Dacă unii cred că virusul se transmite prin antenele 5G sau că Bill Gates a creat virusul pentru a reduce populația, alții consideră acum că măsura adoptată de autorități urmărește microciparea populației.

De ce măsura n-ar fi, totuși, eficientă

Să ai un termometru îndreptat către frunte de fiecare dată când mergi într-un loc public, ar trebui să contribuie la încetinirea răspândirii COVID-19, numai că există și limite care arată că n-ar fi, totuși, cea mai eficientă măsură.

Vorbim, în primul rând, despre erorile pe care termometrele le dau. Mulți români s-au plâns că, de foarte multe ori, acestea nu au arătat temperatura corporală corectă. N-ar fi doar cazul unei temperaturi prea mari din cauza căreia persoana respectivă n-ar mai avea voie într-o clădire, ci de temperaturi mult prea mici decât în mod normal.

Vorbim chiar de temperaturi de 32 sau 33 grade, de exemplu. Evident, cel mai probabil, persoanele respective nu aveau o temperatură atât de mică, ci este vorba despre o eroare a termometrului digital.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, o româncă spune că temperatura sa nativă este mai mare decât în mod obișnuit, fără vreo legătură cu virusul.

Pe de altă parte, se poate ajunge și la situația în care o persoană cu o temperatură mult prea mare este scanată, însă termometrul arată o temperatură normală, așa că îi este permis să intre în magazin, chiar dacă poate este infectată cu coronavirus.

Ce spun autoritățile

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și Raed Arafat, secretar de stat în MAI, au discutat și ei despre subiect. Ambii susțin măsura și încearcă să explice de ce ar fi, de fapt, utilă pentru toată lumea.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Și pentru cel care contestă măsura – nu știu când își mai ia el temperatura. Eu, dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel.”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Și Raed Arafat spune că a observat că „există un curent care să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte”.

„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală.”
Raed Arafat

De asemenea, și acesta a oferit un exemplu personal în acest sens: „Eu când mă duc la minister dimineață sau când mă duc la Ciolpani, la Centrul de Comandă, pompierul la poartă nu-mi deschide mie bariera până nu îmi ia temperatura”, a mai menționat Raed Arafat.

Concluzie personală

Personal, în linii mari, consider măsura una utilă. Totuși, există și anumite nuanțe de luat în considerare care arată că, de fapt, nu este tocmai cea mai eficientă. Vorbesc, în primul rând, despre rateurile pe care le dau aceste termometre, care sunt principale (și poate singura) problemă în acest sens.

Nu mi se pare că ar fi vorba despre încălcarea confidențialității datelor personale sau că ar fi nevoie de personal medical calificat pentru a-ți lua temperatura.

De altfel, sunt de părere că prevenția este mai importantă decât confortul personal, mai ales într-o situație de criză precum cea actuală. Acționarea în interesul public, chiar dacă asta ar implica renunțarea la confortul personal ar fi printre principalele modalități prin care am putea depăși, în sfârșit, pandemia.

De exemplu, chiar dacă nu e comod, mai bine porți masca în magazin sau accepți să ți se ia temperatura (și să nu intri dacă e prea mare), pentru a evita cât mai mult răspândirea virusului.