Celelalte activități de pe internetul ascuns: la ce e folosit, de fapt, dark web?

de: Paula Artin
02 12. 2020

Web-ul întunecat are o reputație și ea întunecată. Dar rețeaua întunecată este, de asemenea, un loc neînțeles, iar conotațiile pe care le evocă numele său nu sunt reprezentative pentru marea majoritate a activității care se desfășoară în limitele sale anonime, potrivit noilor cercetări.

Un nou studiu, condus de cercetătorul în securitate cibernetică Eric Jardine de la Virginia Tech, sugerează că doar o mică parte din dark web este utilizată pentru a accesa site-uri ascunse – și, în acest caz, activitatea ascunsă nu este chiar neapărat activitate ilicită.

Cât de întunecat este dark web?

În cadrul studiului, Jardine și echipa sa au analizat datele din rețeaua Tor, în general considerată a fi cea mai mare și cea mai populară rețea care permite accesul anonim și privat la conținutul web necenzurat, prin utilizarea unui software special care se conectează la un sistem de routere .onion, proiectat pentru a asigura anonimatul utilizatorului.

Apropo, nu există nimic neapărat imoral sau greșit. Deep web, așa cum se știe, este pur și simplu format din părțile internetului care nu sunt indexate de motoarele de căutare obișnuite (spre deosebire de web-ul de suprafață).

Din acest motiv, cercetătorii au dorit să evalueze cât din rețeaua Tor ar putea fi utilizată în scopuri ascunse și potențial rău intenționate, lucru dificil de realizat tocmai din cauza faptului că rețeaua Tor este concepută pentru a oferi anonimat.

Dar, prin monitorizarea semnăturilor de date colectate de la nodurile de intrare Tor, echipa a reușit să facă diferența între utilizatorii care utilizează Tor pentru a accesa anonim site-urile obișnuite de pe suprafața web și alții care folosesc sistemul pentru a accesa conținutul ascuns din dark web.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că doar 6,7 % dintre utilizatorii globali foloseau Tor pentru a accesa serviciile ascunse pe dark web (care ar putea furniza sau nu materiale ilegale sau inacceptabile).

“Am constatat că majoritatea utilizatorilor Tor se îndreaptă către conținut web obișnuit care ar putea fi considerat benign”, spune Jardine.

“Așadar, chiar dacă rețeaua de anonimat Tor poate fi utilizată în anumite scopuri extrem de rău intenționate, majoritatea oamenilor par să o folosească mai mult ca o versiune hiper privată a Chrome sau Firefox”.

Cum arată deep web-ul în statele represive?

Și mai interesant, analiza a arătat că utilizarea Tor pentru accesarea serviciilor ascunse sau a conținutului web regulat diferă între națiunile liberale democratice și țările cu legi și drepturi mai represive.

“Rata medie de utilizare rău intenționată a Tor în datele noastre pentru țările codificate de Freedom House ca “not free” este de doar 4,8%”, scriu autorii în lucrarea lor.

“În țările codificate ca “free”, procentul de utilizatori care vizitează Onion / Hidden Services ca proporție din utilizarea zilnică totală a Tor este aproape de două ori mai mare sau aproximativ 7,8%.”

Cu alte cuvinte, oamenii care trăiesc în democrații liberale sunt mai predispuși să exploateze rețeaua întunecată în scopuri rău intenționate, în timp ce utilizatorii care trăiesc sub regimuri represive în țările nedemocratice ar putea folosi mai mult Tor pentru a ocoli restricțiile locale de cenzură și a accesa Internet.

Există însă câteva presupuneri făcute în această analiză, însă proiectul Tor însuși – o organizație non-profit încorporată în SUA, a obiectat la unele dintre concluziile studiului.

“Autorii acestei lucrări de cercetare au ales să clasifice toate site-urile .onion și tot traficul către aceste site-uri ca “ilicit” și tot traficul de pe “Clear Web” ca “licit”, a declarat Isabela Bagueros, director executiv al Proiectului Tor.

“Această ipoteză este defectuoasă. Multe site-uri web populare, instrumente și servicii utilizează servicii .onion pentru a oferi utilizatorilor lor beneficii de confidențialitate și eludare a cenzurii. De exemplu, Facebook oferă un serviciu .onion. Organizațiile de știri globale, inclusiv The New York Times, BBC, Deutsche Welle, Mada Masr și Buzzfeed oferă servicii .onion”.

“Eliminarea traficului către aceste site-uri și servicii utilizate pe scară largă ca “ilicite” este o generalizare care demonizează oamenii și organizațiile care aleg tehnologia care le permite să își protejeze confidențialitatea și să ocolească cenzura.”