06 aug. 2020 | 13:08

Cât costă, de fapt, informațiile tale personale pe dark web

ACTUALITATE
Cât costă, de fapt, informațiile tale personale pe dark web

Dark Web, cunoscut și ca internetul ascuns, este cât se poate de real, iar informațiile tale ar putea fi de vânzare acolo. Aproximativ 45 de dolari. Asta este valoarea, în medie, pentru care se vinde un set complet de informații – un număr de card de credit, un nume, data nașterii și un cod CVV.

Miguel Gomez de la publicaţia online PrivacyAffairs a creat un index al preţurilor pentru diverse tipuri de informaţii personale furate şi a publicat raportul Dark Web Price Index 2020, notează Adevărul. Amer Owaida, security writer al ESET, a cercetat datele din raport şi face o analiză a costurilor informaţiilor personale.

„Preţurile sunt mai mici decât credeţi probabil – detaliile cardului dumneavostră de credit, de exemplu, se pot vinde pentru câţiva dolari” spune Amer Owaida, citată de adevarul.

Ce arată Dark Web Price Index 2020

Probabil te întrebi câte dintre informațiile tale personale postate pe internet ajung pe dark web.

Raportul Dark Web Price Index 2020 prezintă preţurile pentru diferite tipuri de informaţii personale furate. Spre exemplu, un card American Express clonat cu PIN valorează 35 de dolari, în timp ce detaliile cardului de credit se vând, în general, la un preţ cuprins între 12 şi 20 dolari, potrivit adevarul. De asemenea, datele bancare furate ale unui cont cu un sold minim de 2.000 de dolari se pot vinde în medie pentru 65 de dolari.

În ceea ce privește spargerea unui cont de social media, se poate spune că preţul informaţiilor tale personale pe pieţele subterane este reglementat de principiul clasic al cererii şi ofertei. Spargerea unui cont pe o reţea socială valorează câteva zeci de dolari, în timp ce spargerea unui cont de Gmail este mai scump.

În concluzie, data viitoare când utilizezi informațiile personale pentru a te loga sau a plăti ceva, folosește o rețea Wi-Fi securizată, utilizează autentificarea în doi pași și fii precaut, în general, pe internet.