Cele mai neobișnuite structuri de pe Marte vor putea adăposti astronauții care ajung pe planetă: cum funcționează „peșterile de lavă”

de: Teodora Tudosie
12 05. 2020

Misiunile pe Marte ar putea fi accelerate de o nouă descoperire a cercetătorilor care va permite adăpostirea în siguranță a astronauților care ajung pe planetă.

Planeta Roșie nu este un loc în care omul poate supraviețui în mod natural, ca pe Pământ. Asta înseamnă că pentru explorarea planetei sau pentru eventuala colonizare a acesteia (vezi planul lui Elon Musk, de exemplu), e nevoie de soluții prin care oamenii care ajung aici să poată rezista condițiilor de aici.

În acest sens, cea mai recentă descoperire a cercetătorilor vine ca o veste excelentă pentru astronauții care urmează să exploreze Marte. Aceștia și-au dat seama că anumite structuri de pe planetă ar putea servi drept adăposturi pentru aceștia. Vorbim despre așa-numitele „peșteri de lavă” formate în rocle vulcanice de pe suprafața planetei. Acestea se găsesc în Hellas Planitia, un bazin de impact creat pe suprafața Planetei Roșii în urma impacturilor meteorice antice. Un nou studiu susține că peșterile de lavă Hellas Planitia ar putea fi printre cele mai sigure locuri în care exploratorii marțieni s-ar putea adăposti.

Cum sunt condițiile de pe Marte și ce ar rezolva descoperirea

Cam toate lucrurile de pe această planetă te-ar putea ucide. Suprafața sa este aridă, lipsită de oxigen și plină de radiații solare nefiltrate. Orice viitor explorator marțian își va pune viața în pericol atunci când ajunge pe această planetă. NASA are zeci de ani de experiență în transportul de oxigen, alimente și apă dincolo de Pământ. Totuși, unul dintre cei mai periculoși factori, radiațiile, vine cu o problemă mai dificil de rezolvat.

Pe Pământ, un scut magnetic puternic, cunoscut sub numele de magnetosferă, ne protejează de radiațiile din spațiu. Fără aceasta, un flux constant de raze electromagnetice ar dăuna celulelor noastre și ADN-ului, cu consecințe grave asupra sănătății noastre. Peșterile de lavă de pe Marte ar fi printre cele mai sigure locuri în care astronauții se vor putea proteja de radiații din mai multe motive. În primul rând, peșterile din Hellas Planitia pot ajunge și la adâncimi de peste 7.000 de metri. Potrivit studiului, peșterile ar putea bloca aproximativ 80% dintre radiațiile de pe planetă.

Astronauții ar primi în continuare mult mai multă radiație decât ar primi pe Pământ, însă noua descoperire ar face o misiune pe termen lung mult mai realistă.