Cum arată Soarele de aproape: cele mai detaliate imagini surprinse vreodată
Cercetătorii au reușit să observe soarele mai de aproape ca niciodată, iar rezultatul a fost o serie de imagini impresionante.
Cercetătorii din cadrul The National Science Foundation (NSF) s-au folosit de telescopul cunoscut sub numele Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) au oferit cele mai detaliate imagini (foto și video) surprinse vreodată cu acest corp ceresc.
După cum se poate observa, suprafața Soarelui este acoperită de structuri asemănătoare cu forma unor celule. De fapt, acestea sunt erupții ale plasmei care „fierbe” și care acoperă suprafața Soarelui.
Partea impresionantă e că fiecare „celulă” din imaginile surprinse cu Soarele este, de fapt, de aproximativ mărimea statului american, Texas. Are o suprafață de peste 695.000 kilometri pătrați.
Forma acestora este dată de procese convective din interiorul stelei, dar și din câmp magnetic solar, care este foarte intens.
Cele mai impresionante imagini cu Soarele
DKIST este cel mai mare observator de pe Pământ devotat cercetării solare. Fotografiile și videoclipurile obținute au o rezoluție de cinci ori mai mare decât cele oferite de telescoapele solare anterioare.
Poți vedea aici și un video al mișcării plasmei:
Oamenii de știință cred că mișcările violente din plasma soarelui ajută la transportarea căldurii din interior către straturile exterioare ale atmosferei soarelui, numită corona.
În continuare, cercetătorii au planuri mari cu acest telescop. Printre altele, aceștia urmăresc să-l folosească pentru a dezlega unul dintre cele mai importante mistere în legătură cu Soarele: de ce atmosfera sa, corona, este de aproximativ 300 de ori mai fierbinte decât suprafața sa.
Noul telescop solar Inouye de la NSF va colabora cu instrumente de observare solară bazate pe spațiu, cum ar fi Parker Solar Probe (actualmente în orbită în jurul Soarelui) și Solar Orbiter (care va fi lansată în curând de către Agenția Spațială Europeană și NASA ). Cele trei inițiative de observare solară vor extinde frontierele cercetării solare și vor îmbunătăți capacitatea oamenilor de știință de a prezice vremea spațială.