Cât de mare este noul telescop NASA, succesorul lui Hubble

Cât de mare este noul telescop NASA, succesorul lui Hubble

Hubble Space Telescope a fost lansat în 1990 și de atunci își face treaba în spațiu, însă a sosit momentul ca NASA să dezvolte un nou telescop.

Agenția spațială americană a arătat o nouă imagine cu următoarea generație de telescop la care lucrează în prezent. Acesta se va numi James Webb Space Telescope, iar dimensiunile sale sunt impresionante. În acest sens, NASA a postat pe Twitter o fotografie cu noul telescop. În dreapta acestuia folosește ca termen de comparație un om, ca să-ți dai seama cât de mare e, de fapt, satelitul.

Acesta este cu mult mai mare decât Hubble. Oglinzile de pe James Webb au un diametru de 6.5 metri, ceea ce este o îmbunătățire majoră față de cele de 2.4 metri de pe Hubble.

NASA va lansa în spațiu un nou telescop

Agenția spațială are planuri mari cu James Webb Space Telescope. Odată ajuns în spațiu, acesta va putea captura imagini mai detaliate ca niciodată.

„Sensibilitatea unui telescop sau cât de multe detalii poate observa, este legată direct de dimensiunea zonei de oglinzi care colectează lumină din obiectele observate”, explică NASA. Astfel, o suprafață mai mare de oglinzi capturează mai multă lummină.

Costurile pentru dezvoltarea telescopului James Webb au fost extrem de mari. Pentru asta, agenția spațială a trebuit să scoată 9,66 miliarde de dolari.

„De la primele galaxii de după Big Bang, până la căutarea amprentelor chimice ale vieții pe Enceladus, Europa și exoplanete precum TRAPPIST-1e, Webb va analiza unele lucruri incredibile din universul nostru”, a declarat Eric Smith, directorul James Webb Space Telescope.

NASA plănuiește să lanseze noul telescop în martie 2021.

Citește și:
Sursa: Mashable