Cel mai bătrân om cu pașaport, o mumie egipteană: povestea fascinantă din spatele documentului banal
Dacă ai nevoie de un pașaport, sunt șanse mari să nu întâmpini probleme prea mari în a obține unul. Ce faci însă când data nașterii este 1303 înaintea erei noastre.
În urmă cu ceva timp, povestea faraonului Ramses al doilea a devenit virală și nu din cauza lucrurilor pe care le-a făcut pe parcursul vieții, ci a aventurilor prin care a trecut la câteva mii de ani după deces. Din cauza unui set complex de circumstanțe, i-a fost emis un pașaport, când era deja în stadiu de mumie.
Ramses al doilea este considerat unul dintre cei mai importanți faraoni, egiptenii supranumindu-l Marele Strămoș. Încă din prima parte a domniei sale, el s-a concentrat pe construirea de orașe mari, temple și monumente care au dăinut pentru câteva mii de ani.
La vârsta de 14 ani a fost numit prinț regent de către tatăl său, Seti I și se crede că ar fi deținut puterea deplină înainte să ajungă la 20 de ani. A fost unul dintre cei mai longevivi lideri egipteni, din 1279 până în 1213, înaintea erei noastre.
Nevoia de pașaport a plecat de la faptul că s-a decis includerea mumiei lui Ramses al doilea într-un program de restaurare la Paris. Decizia a fost luată după o investigație atentă a doctorului francez Maurice Bucaille care ajuns la concluzia că se află într-o stare deplorabilă la Muzeul din Cairo și trebuie să treacă printr-un set de reparații. Președintele francez de la acea vreme a convins autoritățile egiptene de beneficiile unui astfel de transfer. Mumia a fost restaurată și a rămas cu pașaportul, deși i-a expirat în 1981.