Cel mai ambițios proiect care își propune să afle ce e cu adevărat în oceane
PARC, companie din grupul Xerox, a câștigat contractul cu Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) pentru următoarea fază de dezvoltare a proiectului “Ocean of Things”, un proiect pentru extinderea ariei de informații pe care le au specialiștii despre mări și oceane.
“Ocean of Things” a fost anunțat inițial în 2017 de către DARPA, scopul proiectului fiind de a colecta date despre mediul oceanic și impactul oamenilor asupra acestuia.
Pentru a realiza acest lucru, au fost amplasate driftere de dimensiuni reduse, cu costuri mici, în sudul California Bight și în Golful Mexicului.
Datele includ informații despre temperatura suprafeței oceanului, starea apei, activitățile de la suprafață și chiar informații despre viața marină existentă în zonele studiate.
Cunoașterea oceanelor se extinde dincolo de limitele curente
“Oceanele acoperă mai mult de 70% din suprafața pământului, dar știm foarte puține lucruri despre ele”, a spus Ersin Uzun, vicepreședinte și director general al echipei Internet of Things la Xerox.
“Drifterele colectează date pe care nu le-am putut urmări niciodată, permițându-ne să avem constant informații situaționale maritime”.
Fiecare drifter este alimentat cu energie solară și are aproximativ 20 de senzori la bord, inclusiv o cameră, GPS, microfon, hidrofon și accelerometru. Acești senzori diferiți pot furniza date pentru o gama largă de cercetări, inclusiv cele asupra poluării oceanelor, acvacultură sau rute de transport.
PARC și-a valorificat cei peste cincizeci de ani de experiență în dezvoltarea de tehnologii de vârf în industrie pentru a proiecta un drifter care să se potrivească cel mai bine cerințelor DARPA pentru acest program.
Printre altele, plutitorul trebuia să fie realizat din materiale sigure pentru mediu, să poată supraviețui în condiții maritime dure timp de un an sau mai mult, înainte de a se scufunda în siguranța, și să folosească tehnici analitice avansate pentru a procesa și partaja datele colectate.
PARC a construit 1.500 de driftere pentru prima fază a proiectului și va livra până la 10.000 unități mai compacte și mai rentabile pentru următoarea fază.
Datele obținute până în prezent vor ajuta la optimizarea continuă a proiectului final, moment în care DARPA se așteaptă ca golul informațional în ceea ce privește datele despre oceane să fie acoperit cu ajutorul unui număr mai mare de driftere care să ofere informații continue.