Cel mai ambițios proiect pentru revoluționarea aviației: aeronava care atinge viteze hipersonice

Cel mai ambițios proiect pentru revoluționarea aviației: aeronava care atinge viteze hipersonice

Agenția DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) este cunoscută pentru designurile îndrăznețe și tehnologiile futuriste.

Potrivit DARPA, este pe cale să efectueze „testarea zborului liber” pentru două variante ale conceptului Hypersonic Air-breathing Weapon (HAWC), la sfârșitul acestui an.

Călătorind la viteze supersonice (Mach 5) și mai mari, acestea ar putea fi capabile să ajungă rapid oriunde pe glob. Spre comparație, rachetele  actuale călătoresc la viteze subsonice sub Mach 0,8, în timp ce rachetele air-to-air călătoresc cu viteze între Mach 1 și Mach 5.

Primele teste sunt promițătoare

Cele două concepte construite de Lockheed Martin și Raytheon folosesc motoare scramjets care utilizează viteza vehiculului pentru a comprima aerul înainte de ardere și a extinde zborul la viteze hipersonice, în timp ce planurile pentru aeronave includ o aeronavă cu turbină, astfel încât nu ar avea nevoie de un rapel pentru a porni, în primul rând.

Defense News subliniază un raport anterior că una dintre aeronave a fost distrusă în timpul unui test, dar DARPA a spus că aceste rezultate au fost clasificate. Conform ultimului anunț, ambele variante au finalizat cu succes testele de transport.

Urmează testarea care se concentrează pe „propulsie cu hidrocarbură scramjet și tehnici de gestionare termică pentru a permite o croazieră hipersonică prelungită, pe lângă proiectarea sistemelor la prețuri accesibile și abordările de fabricație”.

Managerul de program, Andrew Knoedler, a declarat că „aceste teste ne oferă, în mare măsură, încredere – deja bine informați de ani de simulare și de lucrări în tunelul eolian – care ne oferă credința că această cale unică de proiectare pe care am început-o ne va oferi o capacitate de neegalat forțelor americane”.

Programul HAWC, de la începuturi, a fost executat ca un program comun între DARPA și USAF. În plus, DARPA lucrează în cooperare cu serviciile și agențiile militare, inclusiv Agenția de Apărare a Rachetelor, Marina SUA și Administrația Națională de Aeronautică și Spațiu (NASA) pentru a valida și, în cele din urmă, tranziția tehnologiilor cheie.

Datele extinse de zbor colectate sunt menite să crească încrederea în sistemele hipersonice și să reducă riscurile pentru viitoarele programe de achiziție din cadrul guvernului SUA.