Cel mai ambițios proiect al Google presupune să lege două continente prin acest cablu

de: Ozana Mazilu
29 07. 2020

Google a anunțat planurile pentru un nou cablu de internet cu fibră optică subacvatic, care să permită datelor să traverseze mai rapid Atlanticul.

Cablul va fi numit după pionierul computerului Grace Hopper. Bikash Koley, vicepreședintele rețelei globale la Google, a anunțat proiectul ca o „actualizare semnificativă” la infrastructura de internet care conectează Statele Unite cu Europa.

Cum va conecta cablul două continente

Cablul Grace Hopper se va extinde de la New York până în orașul britanic Bude și orașul Bilbao din nordul Spaniei. Acesta e unul dintre primele noi cabluri de internet din ultimii 15 ani și a fost creat pentru a conecta Statele Unite ale Americii cu Marea Britanie. Totodată, va permite atingerea unor viteze mai mari de transfer.

Punctul din Bilbao va permite, la rândul său, conectarea mai rapidă la Europa continentală. Acesta va ajuta la conectarea centrului de date cloud, pe care Google îl construiește în prezent în Madrid, la restul infrastructurii sale globale.

Cu cele 16 perechi de fibră optică, cablul Grace Hopper va fi probabil unul dintre cele mai sofisticate din lume. În perspectivă, Google a anunțat anul trecut planurile pentru un alt cablu de internet transatlantic cu 12 perechi de fibre, care la acea vreme era de așteptat să stabilească un nou record.

Cele mai multe proiecte de internet submarine folosesc șase sau opt perechi.

„Grace Hopper va încorpora o nouă configurație  care permite o fiabilitate sporită în comunicațiile globale. Inginerii Google și SubCom au colaborat la încorporarea acestui sistem inovator. Grace Hopper este primul cablu subacvativ din lume care a utilizat această tehnologie și așteptăm cu nerăbdare să implementăm tehnologia pe alte sisteme în viitor.
Bikash Koley

Se preconizează că lucrările la cablul Grace Hopper vor fi finalizate în 2022. Este al patrulea cablu pe care Google îl finanțează integral pe cont propriu, spre deosebire de colaborarea cu alți investitori, ca în unele proiecte anterioare.