Cea mai bună strategie împotriva pandemiei, stabilită de cercetători: măsurile care ar fi trebuit luate de către autorități

de: Alexandru Puiu
21 05. 2020

După câteva luni de luptă cu pandemia în moduri diferite în fiecare colț al mapamondului, un grup de cercetători a realizat un plan eficient pentru micșorarea numărului de cazuri, până la eliminare.

Autoritățile de la București și din multe colțuri ale lumii au bâjbâit destul de mult când a fost vorba de impunerea unor măsuri pentru prevenirea râspândirii pandemiei. Motivul a avut legătură cu faptul că nu a existat un plan foarte precis la nivel global în acest scop. Au existat câteva recomandări din partea Organizației Mondiale a Sănătății, dar cam atât.

Un nou studiu finanțat de Uniunea Europeană și publicat ieri a agregat opiniile unui număr mare de cercetători legate de prevenirea răspândirii infecțiilor cu Covid-19. În stabilirea unui set realist de recomandări, au fost folosite simulări complexe cu o serie de parametri specifici mai multor tipuri de economii din lume. Cercetătorii au modelat diferite scenarii pentru 16 țări printre care Australia, Mexic, Belgia, Africa de Sud și Nigeria.

În final, s-a ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este o etapă de carantină strictă pe parcursul a 50 de zile, urmată de o lună de relaxare a măsurilor. În acest fel vor putea fi reduse fără echivoc cazurile de infecții cu Covid-19.

Deși partea de carantină a fost cât de cât un consens la nivel global pentru majoritatea șefilor de stat, cu mici excepții, partea de reluarea a activităților economie este o mare dilemă pentru autorități. Oamenii de știință sugerează în noul raport că o abordare de alternare a măsurilor stricte de carantină cu intervale de relaxare a distanțării sociale ar fi mai eficientă decât implementarea carantinei pe termen nedefinit sau a unei strategii prea relaxate.

Măsurile de mai sus trebuie completate de testările eficiente, urmărirea contactelor și izolarea cazurilor ar trebui menținute în vigoare constant, alături de măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile, potrivit oamenilor de știință. Aceștia au mai atras atenția asupra unui scenariu care presupune un ciclu alternativ de „măsuri de suprimare” stricte pentru 50 de zile urmat de o perioadă de relaxare de 30 de zile ar reduce rata de contagiune R0 (numărul de persoane la care un individ infectat transmite, în medie, virusul) la 0,5 iar secțiile de terapie intensivă ar putea face față la numărul de cazuri în toate țările analizate.