Ce se întâmplă cu tine după o săptămână de fast food: cum se transformă creierul și cât e de periculos

de: Alexandru Puiu
07 03. 2020

Nimic nu este mai plăcut decât un burger sau o shaorma la sfârșit de zi, dar dacă îți faci un obicei din asta, consecințele pot fi dezastruoase.

Un grup de cercetători de la universitățile Macquarie și Griffith din Australia a vrut să analizeze impactul pe care îl are consumul de fast food asupra creierului, dincolo de modul în care te îngrașă. În acest scop, au pus 110 oameni pe o dietă bazată exclusiv pe mâncăruri precum burgeri, cartofi prăjiți și alte alimente din același spectru. Testul a durat șapte zile și pe lângă mâncare specificată într-o listă îngrijorătoare a implicat sucuri acidulate cu o cantitatea semnificativă de zahăr.

Din păcate, după o săptămână, oamenii de știință au ajuns la concluzia că dieta cu pricina îți influențează comportamentul hipocampusului, o regiune din creier. Respectiva componentă este asociată cu memoria și reglarea apetitului.

Lăsând la o parte faptul că memoria devine mai puțin capabilă să dobândească informații noi, după cum a arătat cu claritate studiul, facilitează și crearea unui cerc vicios. Dupa ce consumi junk food, iar creierul ar trebui sa inteleaga ca ești sătul, apetitul nu se potoleste. Cere în continuare junk food.

În cazul celor care consumă mâncare sănătoasă, obișnuită, lucrurile nu stau la fel, chiar și dacă implică același număr de calorii precum un burger sau o shaorma. Impactul asupra creierului este cu totul altul. Din păcate, consumul de fast food te face să-ți pierzi autocontrolul, este un viciu distructiv, precum un consumul de drogul sau abuzul de alcool, se arată într-un raport publicat de Royal Society Open Science.

Singura particularitate pozitivă rezultată din acest studiu a fost că impactul asupra creierului este reversibil. Dacă reușești să te lași de fast food, creierul va reveni la normal. Din păcate, îți trebuie un pic de voință pentru a te lăsa, iar aici încep să apară dificultățile.