Orb și surd, după dieta cu fast food: care e explicația medicilor

Orb și surd, după dieta cu fast food: care e explicația medicilor

Din cauza unei diete bazate pe fast food: chipsuri, cartofi prăjiți, cârnați și alte preparate procesate, un adolescent britanic a orbit și a surzit. Legătura dintre afecțiuni și regimul alimentar a fost evidentă pentru medici.

Are 19 ani acum, dar încă de la vârsta de 14 ani, au început să iasă la iveală semne de pierdere a auzului. Nu a durat mult până când i s-a deteriorat și vederea. Alte consecințe nu au întârziat să apară, tânărul pierzându-și locul de muncă și orice șansă la o viață socială normală, conform spuselor mamei sale.

Nu a vrut să-i fie publicat numele, dar mama sa a afirmat că tânărul a început să-și schimbe dieta de la vârsta de șapte ani. La momentul respectiv, refuza deja să consume altceva în afară de cartofi prăjiți, chipsuri Pringles, cârnați, șuncă procesată și pâine albă. ”La început, ne-am dat seama pentru că a început să se întoarcă acasă de la școala primară cu prânzul pe care i-l pregăteam neatins.”, a afirmat mama băiatului.

”Îi făceam sandvișuri drăguțe și îi puneam un măr sau un alt fruct lângă, dar nu mânca nimic. Profesorii au devenit și ei îngrijorați. Fratele și sora sa nu au încetat să mănânce. Le place orice, dar era la fel de slăbuț și sănătos ca ei”, a continuat ea.

Din păcate, starea de sănătate a copilului a fost o iluzie, iar kilogramele normale nu au reprezentat un semn autentic că ar fi în regulă. ”A fost întotdeauna slăbuț, așa că nu ne-am făcut griji de greutatea lui. Auzi deseori despre fast food și obezitate, dar era slab ca o așchie.”, a spus mama tânărului de 19 ani care dorește să-și păstreze anonimitatea.

Problemele tânărului sunt documentate, iar afecțiunea de care suferă este intitulată ARFID (avoidant – restrictive food intake disorder). Practic, boala sa se manifestă printr-o reticență cronică la alte alimente decât cele menționate mai sus din cauza mirosului, a texturii, aspectului sau gustului. Până și temperatura alimentelor poate reprezenta o problemă când suferi de boala respectivă.

Ca urmare, băiatul, în mod real, nu putea să mănânce altceva. Lipsa de nutriție sănătoasă și vitamine i-a distrus însă nervul optic, iar pierderea vederii a fost provocată de neuropatie optică nutrițională (NON). ”Ni s-a spus că problemele sunt ireversibile. A fost un coșmar.”, a concluzionat mama. Doctorul care se îngrijește de el a confirmat că și la această oră consumă exact aceleași alimente ca înainte, dar nutriția i s-a îmbunătățit pentru că ia foarte multe vitamine.

Citește și:
Etichete: