Ce impact are consumul de marijuana asupra ta, dacă ești șofer

de: Ciprian Ioana
17 01. 2020

Consumul de marijuana este, încă, interzis în România. Dar sunt multe state care au legalizat acest drog ușor de multă vreme. Și care, între timp, au studiat și impactul pe care-l are asupra consumatorilor care sunt și șoferi.

Marijuana e încadrată în categoria drogurilor ușoare și este, încă, interzisă în România și-n alte state. În Statele Unite, însă, situația e diferită și consumul a devenit legal în multe zone. E valabil și pe teritoriul Europei, unde Olanda e cap de listă atunci când vine vorba de legalizarea drogurilor ușoare.

Un studiu realizat peste ocean a analizat comportamentul consumatorilor de marijuana care obișnuiescă să și conducă. Șoferii au fost testați nu după ce au consumat marijuana, atunci când efectele pot fi intuite, ci în perioade în care nu consumaseră.

Iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Cum se comportă la volan consumatorii de marijuana

Cercetătorii americani au realizat un studiu în rândul consumatorilor de marijuana. Le-au testat reacțiile la volan nu după ce au consumat drogul, ci în perioadele în care aceștia nu erau afectați în niciun fel. Totul a fost realizat într-un simulator auto.

Așa s-a ajuns la concluzia că, chiar și atunci când nu consumă marijuana, șoferii sunt periculoși. Rezultatele au fost și mai dezastruoase la cei care au început să consume cannabis înainte de vârsta de 16 ani. Drogul a cauzat anumite schimbări în creierul lor. Schimbări care nu i-ar mai ajuta să se concentreze 100% atunci când sunt la volan.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că șoferii care, în general, consumă marijuana tind să provoace mai multe accidente, conduc cu viteză mai mare și ignoră, în unele cazuri, culoarea roșie a semaforului. Comparația e făcută cu cei care nu au consumat niciodată marijuana.

Cum s-a derulat studiul

Pentru realizarea studiului, autorii studiului au recrutat 28 de persoane (23 de bărbați și cinci femei), care consumă în mod regulat cannabis. De cealaltă parte, au fost aleși șase bărbați și 10 femei care nu consumă marijuana. Vârsta medie a fost de 23 de ani.

Cei care au fost încadrați în categoria consumatorilor au spus că au avut contact cu drogul cu cel puțin cinci zile înainte de studiu și de cel puțin 1.500 de ori în toată viața. Perioada de abstinență a fost de cel puțin 12 ore înainte de realizarea experimentului.

În timpul testului, consumatorii de cannabis au fost mai predispuși la a accelera nejustificat, la o lovi pietonii, a depăși linia continuă și la a ignora semnele de circulație.

Datele autorităților americane arată că numărul accidentelor mortale provocate de șoferi care consumaseră marijuana s-a dublat din 2007 și până în 2016. Procentul era de 8% în 2007 și a urcat până la 18% nouă ani mai târziu.