Ce e ”Kurzarbeit”, programul care ar putea schimba total modul în care lucrezi în România
Pandemia de coronavirus a avut un impact major în piața muncii, dar poate redesena și viitorul angajaților și al angajatorilor. Guvernul de la București, condus de premierul Ludovic Orban, se gândește cum ar putea fi aplicat programul ”Kurzarbeit”. E un program de care probabil n-ai auzit, dar el se aplică deja în Germania, prima economie a Europei.
Criza medicală poate remodela multe comportamente de consum și nu numai. Schimbări importante se vor produce și-n piața muncii, iar Guvernul de la București dă semne că poate anticipa și poate gestiona aceste schimbări. Mai mult, se gândește să implementeze diverse programe adaptate acestor schimări.
Unul dintre ele se numește programul ”Kurzarbeit”, o idee apărută în Germania și pe care echipa Orban o studiază în acest moment. Germanii au implementat-o și susțin că aduce beneficii pentru toate cele trei părți implicate: angajator, angajat și stat.
Ce e programul ”Kurzarbeit” la care se gândește Guvernul Orban
”Kurzarbeit” s-ar traduce în limba germană drept program redus de muncă. E o măsură prin care eviți presiunea financiară de pe angajator și stat, dar nici nu lași salariatul pe drumuri. Practic, el rămâne cu un loc de muncă și e remunenat pe măsura activității sale reduse.
Programul are o logică simplă: toată lumea are de câștigat. Astfel, angajații au un program redus sau chiar nu lucrează deloc pe o perioadă stabilită de timp. Fiecare salariat decide împreună cu șeful său cât scade timpul de lucru, iar angajatul primește proporțional salariul. Acesta e scutit de taxe, iar statul preia parțial diferența până la salariul întreg. E o formă similară cu măsura decisă în cadrul șomajului tehnic, dar s-ar putea aplica pentru toată lumea.
Măsura e sprijinită și chiar cerută de mediul de afaceri. Pe scurt, spun aceștia, câștigă toată lumea:
- salariații își păstrează contractele de muncă și pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaților, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de șomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii și evită concedierile
Ideea introducerii unui astfel de program a venit de la Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
”În acest moment, Guvernul are în analiză alte programe de sprijin, cum ar fi programul flexibil de muncă, un program așteptat atât de mediul de afaceri, și un program care are efecte deja în mai multe state europene, care va permite angajatorilor și angajaților să deruleze raporturi contractuale de muncă în acord cu nevoile companiilor și ale salariaților”, a anunțat Ionel Dancă.